DVD-box ‘Nederlands Film Erfgoed WW II’ met zes Nederlandse oorlogsfilms

on

Bij Sony Pictures Home Entertainment is de dvd-box ‘Nederlands Film Erfgoed WW II’ verschenen. Deze dvd-box bevat zes bijzondere oorlogsfilms (1940 – 1945) van Nederlandse bodem. In de loop der jaren zijn er talloze Nederlandse films gemaakt over deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis.

De veranderde tijdsgeest is goed terug te zien in deze zes bioscoopfilms. Van een heldere scheiding tussen verzet en collaboratie tot aan het onderzoeken van de grijze gebieden tussen goed en fout en het herwaarderen van bestaande opvattingen. Deze collectie biedt een uniek overzicht van de Nederlandse filmgeschiedenis.

In de Schaduw van de Overwinning (1986)

‘In de schaduw van de overwinning’ is een verzetsfilm van Ate de Jong, met in de hoofdrollen Jeroen Krabbé, Edwin de Vries, Linda van Dyck en Rijk de Gooyer.

Het is een film over helden en lafaards, over goed en kwaad. Het is 1942, twee verzetsstrijders kruisen elkaars weg. De roekeloze kunstenaar Van Dijk pleegt een gewelddadige aanslag op het bevolkingsregister en de joodse Blumberg probeert via een verzonnen lijst joden te redden van transport. Blumberg raakt echter verstrikt in zijn eigen web en trekt Van Dijk daarin mee…

De IJssalon (1985)

‘De IJssalon’ is een oorlogsfilm van Dimitri Frenkel Frank, met o.a. Gerard Thoolen, Bruno Ganz, Renée Soutendijk, Carol van Herwijnen en Kees Hulst in de hoofdrollen.

Deze op historische feiten geïnspireerde verzetsfilm gaat over de Duitse gevluchte jood Otto Schneeweiss (Gerard Thoolen) die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog eigenaar is van de Amsterdamse ijssalon Koco. Na conflicten tussen jongeren en NSB-ers wordt Otto’s zaak de brandhaard van het verzet tegen de Duitsers. Schneeweiss’ vriendin (Renée Soutendijk) vindt haar emotionele vriend laf en gaat vreemd met een nazi…

Het Meisje met het Rode Haar (1981)

‘Het meisje met het rode haar’ van regisseur Ben Verbong is gebaseerd op het gelijknamige boek van Theun de Vries over Hannie Schaft.  De hoofdrollen worden gespeeld door Renée Soutendijk en Peter Tuinman. 

De verfilming van de heldhaftige strijd in het verzet van de Haarlemse studente in de rechten Jannetje Johanna Schaft (1920-1945). Hannie komt in een verzetsgroep terecht waar ze koerierswerk verricht. Als er bij een actie op haar geschoten wordt, en een jongen voor haar ogen wordt neergeschoten, besluit ze zich harder op te stellen in het verzet.  Hannie vermomt zich door haar haren zwart te verven en een bril te dragen. Ze is nog maar bezeten van één ding: verraders liquideren..

Pastorale 1943 (1978)

Deze oorlogsfilm uit 1978 van regisseur Wim Verstappen is gebaseerd op het gelijknamige boek van Simon Vestdijk. De hoofdrollen worden vertolkt door Rutger Hauer, Sylvia Kristel en Leen Jongewaard.

Een groep burgers uit een dorp in de Betuwe verrichten dappere daden in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze regelen onderduikadressen en seinen de locatie van bruggen en bunkers door aan Engeland. Het verraad van onderduikers op een boerderij doet vijf mannen besluiten de plaatselijke NSB-drogist te liquideren. Dit blijkt lastiger dan gedacht..

Voor een Verloren Soldaat (1992)

‘Voor een Verloren Soldaat’ is een film van regisseur Roeland Kerbosch. Het is een verfilming van het gelijknamige autobiografische boek van de balletdanser en choreograaf Rudi van Dantzig uit 1986.Met in de hoofdrollen o.a. Maarten Smit, Jeroen Krabbé, Andrew Kelley en Freark Smink.

De twaalfjarige Jeroen wordt tijdens de hongerwinter van 1944-45 in Friesland ondergebracht en sluit daar na de bevrijding een innige vriendschap met Canadese soldaat Kelley. Het zal zijn leven tekenen. Dertig jaar later keert Jeroen als succesvol choreograaf terug naar de plaats van de gebeurtenissen..

De Overval (1962)

‘De overval’ is een zwart-witfilm van regisseur Paul Rotha. Lou de Jong schreef het scenario naar aanleiding van de overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden, die wel tot een van de grootste verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt gerekend. 

De hoofdrollen zijn voor Kees Brusse, Rob de Vries en Piet Römer. Deze film werd door de pers uitgeroepen tot de beste Nederlandse film van na de oorlog.

Op 8 december 1944 verrichten Friese verzetsstrijders een heldendaad. Ze plegen een overval op een Leeuwardense strafgevangenis en weten zonder bloedvergieten tientallen gevangenen te bevrijden. Onder hen bevinden zich kopstukken van het Leeuwarder verzet. Voor sommige gevangenen, ernstig verzwakt door martelingen, komt de bevrijding op het nippertje.

Technische gegevens dvd:

EAN: 5430000728966

Duur: ca  624 minuten

Taal: Nederlands

Beeldformaat: 16:9

Audio: Dolby Digital 2.0

Leeftijdsindicatie: Vanaf 12 jaar

‘Nederlands Film Erfgoed WW II’ is uitgebracht door Sony Pictures Home Entertainment en is verkrijgbaar op DVD