Recensie: Een jaar in lockdown – Coronaverhalen uit een woonzorgcentrum – Bart Schoovaerts & Lies Kortleven

on

Bart Schoovaerts en Lies Kortleven hebben met ‘Een jaar in lockdown – Coronaverhalen uit een woonzorgcentrum’ een boek geschreven over hoe het leven door de coronapandemie plots veranderde in WZC Home Vogelzang in Heverlee.

Dit boek blikt terug op het jaar 2020, het jaar waarin we plots wakker werden in een andere wereld. Al een jaar worden we gedomineerd door wat eerst omschreven werd als een griepje. Vorig jaar in maart gingen de woonzorgcentra op slot. De ouderen mochten geen bezoek meer ontvangen, wat voor hen verschrikkelijk was. Geen familie en vrienden meer zien, geen sociaal contact meer, ze leefden noodgedwongen eenzaam in isolatie.

“Ik wil graag vrij zijn, binnen en buiten lopen. Dat heb ik fel gemist. Als dat zou blijven duren, dan zou ik het wel moeilijk krijgen.” Stephanie,92 jaar

Er was een nieuwe soort van oorlog begonnen, een tegen een onzichtbare vijand. Wanneer er uiteindelijk materiaal was om de bewoners en personeel van de rusthuizen te testen, waren er al veel mensen overleden.

Bart Schoovaerts en Lies Kortleven van Megafoon vzw, een organisatie die tot doel heeft om mensen die weinig gehoord worden een stem te geven, gingen in juli 2020 naar Home Vogelzang en interviewden naast de bewoners ook zorgverleners, familie en vrijwilligers. Ze bundelden hun verhalen in dit boek. Verhalen over leven en dood, veerkracht en levenskunst.

“We hopen dat dit boek een tijdsdocument kan zijn, een houvast, een megafoon voor verhalen die gehoord moeten worden. Inspirerende verhalen om van te leren en na te denken over hoe we in de samenleving met ouderen omgaan.” Kim, Bart en Lies

Met ‘Een jaar in lockdown’ hebben de auteurs een boek geschreven over de mensen in Home Vogelzang in Heverlee tijdens de coronacrisis. Ieder met zijn eigen verhaal, zijn ervaringen, verdriet en eenzaamheid. 

“Ik herinner me wel nog de biechtstoel, allee daar leek het op, de babbelbox, bezoek achter glas.” Omer, 94 jaar

Dit is een boek, niet alleen voor zij die in een woonzorgcentrum verblijven, maar voor iedereen. Om te begrijpen hoe het echte leven er aan toe ging achter de muren van een rusthuis, met pakkende getuigenissen die je tot nadenken aanzet. Dit boek is meer dan een verzameling van individuele ervaringen uit Home Vogelzang, het dient als spreekbuis voor een hele generatie ouderlingen die een jaar opgesloten zat.

Naast de verhalen bevat ‘Een jaar in lockdown’ prachtige foto’s van Lies Kortleven en het team Home Vogelzang.

ISBN:  9789462673014 – Hardcover – 200 blz – Prijs: € 26,50 – Uitgeverij: Mammoet (imprint van EPO)

Meer info vindt u HIER