Gezelschapsspel in de kijker: Aqualin

on

Aqualin is een bordspel voor twee personen. Het wordt gespeeld met een rif (speelbord) en 36 zeebewoners (stenen). Het is de bedoeling om op het einde van het spel zoveel mogelijk punten te behalen en dat doe je door tactisch en geconcentreerd te spelen.

Aqualin spelregels

Voorbereiding

Beginnen doe je het speelbord en de 36 stenen op tafel te leggen. Leg de stenen zodanig dat de afbeeldingen niet zichtbaar zijn. Dit noemen we de voorraad. Trek zes stenen uit de voorraad en leg deze open naast het speelbord. Deze zes vormen het gemeenschappelijk aanbod.

Bepaal vooraf wie aan het einde van het spel punten krijgt voor scholen (dezelfde diersoort) en wie voor groepen (dezelfde kleur). 

Spelverloop

Een speelbeurt bestaat uit drie fasen:

  1. Eén zeebewoner verplaatsen 

Voordat de speler een zeebewoner uit het gemeenschappelijk aanbod neemt, mag hij een zeebewoner verplaatsen, horizontaal of verticaal, hij mag deze maximaal zo verschuiven tot hij het volgende dier of de rand van het rif treft.

Deze fase vervalt in de eerste beurt en dit omdat er dan nog geen zeebewoner op het rif is die verplaatst kan worden.

  1. Eén nieuwe zeebewoner op het rif zetten

Nu moet de actieve speler 1 zeebewoner uit het gemeenschappelijk aanbod nemen en op op een leeg veld naar keuze op het bord plaatsen. Je mag deze zeebewoner tegen een andere dier leggen, maar dat is niet verplicht.

  1. Aanbod aanvullen

En als laatste fase trekt de actieve speler een steen uit de voorraad en legt die open in het aanbod.

Nu is het de beurt aan de andere speler. Het spel eindigt wanneer alle 36 stenen op het rif liggen. Daarna vindt de telling van de scholen en groepen plaats.

Telling van scholen en groepen

De spelers krijgen punten voor de dieren of groepen op het rif. Een school bestaat uit 2 of meerdere zeebewoners van dezelfde diersoort. Een groep bestaat uit 2 of meerdere zeebewoners van dezelfde kleur. Zeebewoners in scholen of groepen moeten horizontaal of verticaal aan elkaar liggen. Hoe meer dieren in een school of groep naast elkaar liggen, hoe meer punten je verdient. Wie de meeste punten heeft, wint het spel.

Aqualin is een tactisch spelletje voor twee personen. De spelregels zijn eenvoudig, na een potje gespeeld te hebben, heb je het spel onder de knie. 

Aqualin is een leuk (ont)spannend bordspel en een spelletje duurt ongeveer 20 minuten. Het kan gespeeld worden met spelers vanaf 10 jaar, maar ook volwassenen spelen dit spelletje graag!  Het spel zit in een compact doosje, wat handig is om mee te nemen.

Wij hebben het spel verschillende malen gespeeld en omdat het spelverloop steeds anders is, verveelt het op geen enkel moment. Een aanrader!

De Italiaan Marcello Bertocchi is de bedenker van dit spel. Zijn spel FreudaLink won in 2018 de tweede prijs in de spelauteurswedstrijd Premio Archimede en is nu onder de naam Aqualin uitgebracht door 999 Games.

Inhoud Aqualin:

  • 36 zeebewoners
  • 1 rif
  • de spelregels
  • EAN: 8719214429409 –  Prijs: € 19,99 –  2 spelers – Leeftijd: vanaf 10 jaar – Speelduur: ong. 20 minuten – Uitgever en distributeur: 999 Games

https://www.999games.nl/aqualin.html

Advertentie