Recensie: De souffleur – Diane Broeckhoven

on
© De Boekenkast

Diane Broeckhoven heeft met ‘De Souffleur’ een nieuwe roman uit. De Antwerpse auteur, die op 4 maart 75 jaar werd, schreef al tientallen boeken, zowel voor de jeugd als volwassenen, waaronder de klassieker ‘De buitenkant van meneer Jules’. Van deze roman werden er in Duitsland al meer dan 300.000 exemplaren verkocht en het boek is in zeventien talen vertaald.

‘De buitenkant van meneer Jules’ haalde de longlist van de Ako-literatuurprijs, werd genomineerd voor de Euregio Schülerpreis 2013, is tot diverse theaterstukken bewerkt en zal binnenkort als film te zien zijn.

De souffleur

De 66-jarige Susanne kan haar geluk niet op wanneer ze in haar dorp de jaarlijkse wedstrijd ‘De hoogste zonnebloem’ wint. Haar foto prijkt op de eerste bladzijde van de Gemeentebode, de plaatselijke huis-aan-huiskrant. Susanne is fier en geniet van de onverwachte aandacht.

Enkele dagen later vindt ze een postkaart met de zonnebloemen van Van Gogh. Onder de boodschap staat geen naam, wel een telefoonnummer. Plots weet Susanne wie de afzender is. Ze kan het niet geloven en toch weet ze zeker dat hij het is…

Het verhaal neemt ons mee naar de tijd toen Susanne zestien was. Haar vader is naast onderwijzer ook voorzitter en regisseur bij amateurtoneelgroep DOP (Door Oefening Prestatie). Hij weet Susanne te overhalen om mee te gaan naar de repetities van ‘Glazen Speelgoed’, de nieuwste productie van het theatergezelschap. Hij benoemt haar tot zijn assistente.

Susanne leert de leden van de toneelgroep kennen en een ervan is Onno, een 39-jarige man die er allerlei klusjes opknapt, maar vooral de souffleur is. Ze heeft gevoelens voor Onno, maar hij is zoveel ouder als zij en ze wordt zo broos en onzeker. Susanne weet niet met die gevoelens om te gaan..

Verder komt Susanne te weten welk geheim haar ouders al heel haar leven lang verborgen hielden voor haar en kiest de jongen uit haar klas, waar ze een oogje op heeft, voor een ander… 

‘De souffleur’ bevat een pracht van een verhaal, over opgroeien en ouder worden, over vreugde en verdriet en over verliefdheid en liefde. Diane Broeckhoven is een taalvirtuoos en daar hou ik van. Ze schrijft herkenbare verhalen waarin gewone mensen hun ongewone levens leiden.

‘De souffleur’ is een roman die je in een ruk uitleest. Ik heb enorm genoten van deze boeiende roman, van het verhaal, van haar sublieme manier van schrijven, dat een streling voor het oog is, en terwijl je boek leest, hoor je in gedachten de auteur het voorlezen. Kortom, Diane Broeckhoven op haar best met ‘De souffleur’!

ISBN: 9789460018435 – Hardcover – 136 blz – Prijs: € 20,00 – Uitgeverij: Vrijdag

https://www.uitgeverijvrijdag.be/product/2825891/de-souffleur