Recensie: Madeleine – of de kunst van het overleven – Louis Van Dievel & Britt Droog

on

Louis Van Dievel en zijn vriendin Britt Droog startten in 2019 met het romanfeulleton ‘Madeleine’. Vroeger stond er dagelijks een feuilleton in de krant, het was een lokkertje voor de lezers die daarna vaak ook het boek kochten. ‘Madeleine’ verscheen niet in de krant maar op internet.

Elke week publiceerden Louis en Britt een aflevering over de belevenissen van Madeleine uit Okselaar, 26 afleveringen in totaal. Het verhaal gaat verder in het boek ‘Madeleine – of de kunst van het overleven’, dat sinds kort in de winkel ligt.

Madeleine Verboven is een vrouw afkomstig uit Okselaar, geschreven zoals okselhaar maar dan zonder h. Ze leeft gescheiden, heeft met Lou een zoon die intussen volwassen is en in ‘t gevang zit en werkt bij Jacques en Elfride Leclerq, niet als kuisvrouw maar als huishoudelijk manager.   

En waar heeft Madeleine het eigenlijk over in dit boek? Beter zou zijn, waar heeft ze het niet over…

Ze vertelt in geuren en kleuren over de Ronny, haar ex-man, haar werk aan de lopende band in de conservenfabriek, haar hondje Angèle, over de schilderkunsten van Elfride, de begrafenisondernemer, madame Suzuki en véél meer.

‘Madeleine’ is een hilarisch boek, vol humor over een veertiger uit een Kempens gehucht, dat zeer levendig geschreven is door Louis Van Dievel en Britt Droog. Het verhaal wordt zo vertelt alsof je het uit de mond van Madeleine hoort. Ze vertelt haar verhaal, recht uit het hart en ze neemt geen blad voor de mond. Wat er op haar lever ligt, zegt ze. Klinkt het niet dan botst het. Soms zou ze beter zwijgen vindt ze van zichzelf, maar zo zit ze niet ineen. 

Eigenlijk had ‘Madeleine’ in de herfst van 2020 moeten verschijnen, maar corona heeft er anders over beslist. Het voordeel ervan is dat het boek nu twee grote delen bevat. In deel 1 staan 27 verhalen en deel 2 vinden we als extra 9 verhalen over Madeleine in quarantaine.

Wie op zoek is naar een dolkomisch en ontspannend boek dat vlot wegleest, kunnen we zeker ‘Madeleine’ aanraden!

ISBN: 9789460019722 – Paperback – 256 blz – Prijs: € 20,00 – Uitgeverij: Vrijdag

https://www.uitgeverijvrijdag.be/product/2825525/madeleine