Recensie: Voor ik je loslaat – Sally Hepworth

on

Sally Hepworth is een bestsellerauteur van meerdere romans. ‘De Schoonmoeder’ is haar eerste roman die naar het Nederlands vertaald werd en viel meteen in de smaak bij de lezers. Bij uitgeverij Boekerij is haar roman ‘Voor ik je loslaat’, de Nederlandse vertaling van ‘The Mothers Promise’, verschenen.

In deze roman maken we kennis met Alice Stanhope, een alleenstaande moeder. Samen met haar 15-jarige dochter Zoe woont ze in Noord-Californië. Buiten haar alcohol verslavende broer Paul heeft Alice geen familie meer. De identiteit van Zoe’s vader is onbekend. Maar Alice en haar dochter zijn gelukkig en leiden een rustig leventje.

Dan slaat het noodlot toe. Alice krijgt de diagnose eierstokkanker stadium 3. Ze heeft weinig overlevingskans, maar Alice geeft de moed niet op. Ze vecht voor haar leven want ze kan haar dochter die worstelt met een sociale angststoornis niet alleen achterlaten. 

Door haar ziekte en de chemotherapie kan ze niet meer alleen zorgen voor Zoe. Ze krijgt hulp van verpleegster Kate en maatschappelijk werkster Sonja. Kate en Sonja zijn vreemden voor haar en Zoe, maar ze zijn nu haar enige hoop. 

Het enige dat Alice wil is genezen en een veilige toekomst voor haar dochter. Maar de klok tikt verder voor Alice. Niet alleen Alice moet de confrontatie aan gaan met haar diepste angsten, geheimen en verlangens, maar ook Kate en Sonja…

Deze prachtige roman bestaat uit drie verschillende verhaallijnen. Het hoofdverhaal is het verhaal van  Alice, een jonge vrouw die geconfronteerd wordt met de diagnose van terminale kanker. 

De andere twee verhaallijnen gaan over Sonja en Kate, de twee vrouwen die in het leven komen van Alice en Zoe. Want ook zij hebben hun eigen problemen. 

Kate is gelukkig getrouwd en plusmama. Ze wil dolgraag een eigen kind, maar het wil niet lukken. Dit weegt op hun relatie. Sonja, de maatschappelijk werkster, is getrouwd met een beroemde kinderpsycholoog. Voor de buitenwereld hebben ze een perfect huwelijk. Maar Sonja begint zich zorgen te maken over het gedrag van haar man. Blijft ze bij hem of is ze bereidt om haar luxe leventje op te geven? 

In deze roman vormt ziekte de basis van het verhaal, maar Sally Hepworth kaart nog andere thema’s aan zoals angst, misbruik, gezinsproblemen en de verschillende aspecten van loslaten.

In dit intens verhaal beschrijft de auteur perfect het gevoel en de gedachten die door je hoofd spelen als je geconfronteerd wordt met de diagnose van terminale kanker. Het ongeloof, de woede van waarom ik?, de wanhoop, sterke overlevingskracht, het gevecht tegen de ziekte en hoe moet het verder met mijn dochter als ik er niet meer ben?

Maar de auteur gaat ook dieper in op de diagnose. Op een heldere en herkenbare wijze beschrijft ze stap voor stap het behandelingstraject zoals de chemo en de ongemakken, de ondersteuning van kankerpatiënten en hoe de mensen die je omringen de ziekte ervaren.

Toch is het geen verhaal van kommer en kwel. Tussen de momenten van ontroering zit ook veel humor.

Met ‘Voor ik je loslaat’ heeft Sally Hepworth een prachtige emotionele en hartverwarmende roman geschreven over kracht, moederschap, liefde en vriendschap, die nog lang blijft nazinderen. Hou zeker een zakdoek bij de hand, want die zal je ongetwijfeld nodig hebben.

ISBN: 9789022588086 – Paperback – 384 blz – Prijs: € 19,99 – Uitgeverij: Boekerij

https://www.boekerij.nl/producten/voor-ik-je-loslaat-9789022588086