Gezelschapsspel in de kijker: L.A.M.A.

on

L.A.M.A. (Leg Alle Minpunten Af) is een kaartspel, uitgebracht door 999 Games, voor spelers vanaf 8 jaar. De spelregels zijn eenvoudig: elke beurt probeer je kaarten af te leggen, anders krijg je er minpuntenfiches voor. Wie aan het einde de minste minpunten heeft, wint het spel!

Het spel bevat 56 kaarten (8x waarden van 1 tot 6 en 8 lamakaarten) en 70 fiches (20 zwarte met een waarde van 10 en 50 witte met een waarde van 1).

De voorbereiding

Schud alle kaarten en geef elke speler 6 kaarten. De overige kaarten vormen de gedekte stapel. Neem er de bovenste kaart van en leg deze er open naast. De fiches leg je als voorraad op tafel

Het spel

Het spel duurt meerdere rondes. De jongste speler begint en heeft de keuze uit 3 acties.

Hij kan:

  • een kaart afleggen
  • een kaart trekken
  • passen

Daarna is de volgende speler (met de klok mee) aan de beurt.

KAART AFLEGGEN

De speler die aan de beurt is, mag een kaart met dezelfde waarde die op tafel ligt of een waarde die precies één hoger is afleggen. Of een lama op een 6 leggen of op een lama een andere lama of een 1 leggen.

Voorbeeld: ligt er een zes op tafel, dan mag hij een zes of een lama leggen. Of er ligt een twee op tafel. dan mag de speler een twee of een drie leggen.

KAART TREKKEN

De speler mag een kaart trekken van de afdekstapel. Hij mag daarna geen kaart afleggen en is het de beurt aan de volgende speler. Als de gedekte stapel leeg is, wordt er geen nieuwe afdekstapel gevormd. De speler moet een andere actie kiezen.

PASSEN

Wanneer een speler geen kaart wil of kan afleggen, past hij. Hij doet in deze ronde niet mee en legt zijn handkaarten gedekt voor zich neer.

HET EINDE VAN EEN RONDE

Een ronde eindigt wanneer:

  • Een speler al zijn handkaarten heeft afgelegd of
  • alle spelers hebben gepast.

Hebben alle spelers op een na gepast, dan mag die speler verder spelen. Hij mag echter geen kaart meer trekken.

MINPUNTEN TELLEN

Bij het einde van een ronde krijgt elke speler minpunten voor de kaarten die hij nog in zijn bezit heeft. Een lamakaart is 10 minpunten waard, bij de andere kaarten geven de waarde van van de kaart aan hoeveel minpunten die waard is. een speler hoeft elke waarde die hij heeft slechts één keer te tellen.

Voorbeeld: Ik heb twee vieren, ik krijg daarvoor één keer vier minpunten. Ik heb drie zessen, voor al deze zessen krijg ik één keer zes minpunten en voor mijn twee lama’s krijg ik één keer tien punten.

FICHES ONTVANGEN

Voor elk minpunt krijgt een speler fiches. De witte fiches zijn 1 minpunt waard, de zwarte zijn 10 minpunten waard.

FICHES TERUGGEVEN

Wanneer een speler het lukt om alle kaarten op de aflegstapel te leggen, mag hij een fiche teruggeven. Dat mag een witte of een zwarte fiche zijn.

Nu start de volgende ronde. Wanneer een speler na een ronde 40 of meer minpunten heeft, is het spel gedaan. Wie dan de minste minpunten heeft, wint het spel. Bij gelijke stand delen de desbetreffende spelers de overwinning.

Bekijk de speluitleg met deze video:

L.A.M.A is een eenvoudig, maar o zo leuk kaartspel!

L.A.M.A. is een zeer leuk en gemakkelijk spel. Het zit in een klein doosje en is gemakkelijk mee te nemen. Dit vlot kaartspel bevat weinig spelregels, een spelletje duurt ongeveer 20 minuten en is geschikt voor zowel kinderen vanaf 8 jaar als volwassenen. We hebben zelf L.A.M.A. verschillende malen gespeeld en ik kan zeggen dat het een toppertje is. En wij zijn niet alleen met deze bevinding: L.A.M.A. werd in 2020 uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar in de categorie 8 & 9 jaar.

L.A.M.A. Inhoud:

  • 56 speelkaarten
  • 70 chips
  • de spelregels

EAN: 8719214426941 –  Prijs: € 10,99 –  2 tot 6 spelers – Leeftijd: vanaf 8 jaar – Speelduur: ong.  20 minuten – Uitgever en distributeur: 999 Games

https://www.999games.nl/l-a-m-a-kaartspel.html