Recensie: Om wie wij waren – Gerda Van Erkel

on

Auteur Gerda Van Erkel heeft met ‘Om wie wij waren’ opnieuw een roman voor volwassenen geschreven. Gerda debuteerde, na sprookjes en Vlaamse Filmpjes, in 1985 met haar roman voor volwassenen ‘Buiten regent het’. Na vier romans en een opleiding tot gestalttherapeut begon ze kinderen jeugdboeken te schrijven, waarvan onder andere ‘Zes maal een is zeven’, ‘Een dubbel vuurteken’, ‘Huilen naar de maan’ en ‘Vliegen zonder vleugels’ bekroond werden.

Om wie wij waren

Het verhaal gaat over Paulien, Mila, Mauro, Ishtar en Berten. Vijf vrienden die tijdens hun kindertijd onafscheidelijk waren, maar in de loop der jaren ieder hun eigen leven gingen leiden.

Paulien woont in Antwerpen en is een schrijfster, ze heeft een relatie achter de rug met Berten. Mila is een filmactrice die veel succes kent, Ishtar heeft haar Marokkaanse familie achter zich gelaten en is gevlucht naar Amsterdam en Mauro, die van Italiaanse afkomst is,  woont in Santa Monica (Californië).

Hoewel hun wegen uit elkaar gingen, bleven ze met elkaar verstrengeld. Ook de dood en kinderen liepen onlosmakelijk met hen mee. Hun achtergrond heeft onuitwisbaar een stempel gedrukt op wie ze zijn geworden: zowel het gezin waarin ze opgroeiden als de stad waar ze thuishoorden. Antwerpen, waar de geëscaleerde multiculturele verschillen de breuklijnen in de vriendschap wisselend aftekenden of overbrugden en ook hun professionele toekomst in zwart-wit stelden.

Wanneer Mila op het drieënveertigste uit het leven stapt, brengt de begrafenis de vrienden opnieuw samen. Ze maken de balans van hun leven op, wie ze geweest zijn en wie ze nog kunnen – of willen – worden…

“Om wie wij waren gaat niet over mij. Nee, natuurlijk gaat het wél over mij. Maar verveld en heruitgevonden in personages.” – Gerda Van Erkel

Gerda Van Erkel heeft met ‘Om wie wij waren’ een prachtig boek geschreven. Ze is naar eigen zeggen bij het schrijven nog nooit zo tot op de bodem gegaan als met deze roman. En dat merk je als lezer, ‘Over wie wij waren’ is geen alledaagse roman, het is een huzarenstukje, een onderhuidse roman met echte personages, waar je als lezer mee meeleeft, met hun levensverhaal, gevoelens, liefde en verdriet. Zo mooi weergegeven, dat je er stil van wordt. 

Het verhaal speelt zich af tussen 13 en 21 september 2018, de dag van de begrafenis. Stap voor stap komen we meer te weten over de vrienden, zowel over het heden als hun verleden. 

‘Om wie wij waren’ is een boek met een meeslepend en hartverscheurend verhaal over vriendschap, rivaliteit en vertrouwen. Wat De Boekenkast betreft: een absolute aanrader!

Ben je benieuwd naar dit boek? Lees alvast HIER een fragment.

ISBN: 9789022337721 – Paperback – 376 blz – Prijs: € 22,50 – Uitgeverij: Manteau