Recensie: Jommeke in de knel én de penarie – Jelle De Beule & Thijs De Cloedt

Jelle De Beule is een grote Jommekefan. Hij weet zowat alles over zijn favoriete stripheld en herkent moeiteloos alle albumcovers, zoals hij aantoonde in het één-programma ‘De Allesweter’. Met het schrijven van het persiflage album ‘Jommeke in de knel én de penarie’ heeft Jelle een kinderdroom kunnen waarmaken.

“Als zesjarige tekende ik prenten uit de strips na en ik herinner me dat ik in poëziealbums telkens ‘striptekenaar’ schreef bij ‘wat wil je later worden?’. Ik heb leren tekenen door Jommeke. Ik was als kind gefascineerd door de reeks. Ik verzamelde alle albums en ik kon zelfs zeggen uit welk album welk prentje kwam.” – Jelle De Beule

Het verhaal

In ‘Jommeke in de knel én de penarie’ krijgt Jommeke een belastingcontroleur over de vloer. Het blijkt dat hij in zijn 65-jarige carrière 53 schatten gevonden heeft, waar hij nooit belastingen op betaald heeft. De totale waarde van Jommekes vondsten bedraagt 1.405.052.998.624,64 euro (meer dan één biljoen vierhonderd en vijf miljard euro) en volgens de berekeningen van de fiscus moet hij ruim 562 miljard euro aan achterstallige belastingen betalen.

Uiteraard heeft Jommeke dit bedrag niet, hij heeft alles weggeven aan de wezen, hulpbehoevenden en kinderen die in de sukkelstraat zitten. Hij is ten einde raad en plots heeft Filiberke een goed idee: ze moeten samen een nieuwe schat vinden en alle problemen worden opgelost!

Maar uitgerekend nu lukt het hen niet om een nieuwe schat te vinden. Voor het eerst in zijn leven zit Jommeke niet alleen in de knel, maar ook nog eens in de penarie…

‘Jommeke in de knel én de penarie’ is een persiflage/hommage album met een eigenzinnig verhaal van Jelle De Beule. Een stripalbum vol humor en knotsgekke avonturen, met tekeningen van zijn vriend en tekenaar Thijs De Cloedt. Thijs tekende de striphelden op zijn eigen manier en gaf een geheel eigen twist aan de iconische personages.

‘Jommeke in de knel én de penarie’ zien we Jommeke zoals we hem nog nooit zagen, het album is de moeite waard om aan te schaffen. Knap werk van het duo De Beule en De Cloedt!

ISBN: 9789462107700 – Hardcover – 48 blz – Prijs: € 9,99 – Uitgeverij: Standaard Uitgeverij