Recensie: Dodenberg – Christian De Coninck

on
© De Boekenkast

Christian De Coninck (1960) is naast commissaris en woordvoerder bij de Politie Brussel Hoofdstad Elsene ook misdaadauteur. Hij debuteerde in 2007 met ‘De Praagse connectie’, waarvan de filmrechten inmiddels zijn verkocht. ‘Dodenberg’ is het twintigste boek van De Coninck (15 in de Stijn Goris reeks, 4 in de Pynaert reeks en 1 non-fictie) en is gebaseerd op waargebeurde feiten.

Brussel, april 1920. De jonge inspecteur Cyriel De Cruyenaere woont nog steeds in bij het gezin Pynaert. Hoofdcommissaris Lode Pynaert is niet alleen de chef van De Cruyenaere, hij is ook zijn toekomstige schoonvader.

Wanneer er in Brussel de echtgenote van Belgisch volksvertegenwoordiger Frans Vanachter aan haar voordeur vermoord wordt, is dit de eerste zaak voor de pas opgerichte politie van het parket. Hoofdcommissaris Pynaert en zijn team onderzoeken deze zaak maar tasten in het duister. Er is geen enkel spoor naar het motief of de dader.

‘s Anderendaags wordt er in Brussel opnieuw iemand neergestoken. Deze keer is het slachtoffer barones de Tuile de Bois, de echtgenote van volksvertegenwoordiger Geoffroy de Tuile de Bois. De vrouw wordt zwaargewond en verminkt naar het ziekenhuis gebracht. 

De politie van het parket komt onder zware druk te staan want de volgende dagen vallen er nog slachtoffers, steeds gaat het om echtgenotes van Brusselse volksvertegenwoordigers.

De weinige getuigen beschrijven de dader als een jongeman met een masker. In de pers is er al snel sprake van ‘de gemaskerde moordenaar’.

Verder ontvangt het parket een anonieme brief waarin staat dat Jozef Beckers, die enkele dagen geleden gestorven is, vergiftigd werd. De rijke eigenaar van een smederij zou vergiftigd zijn om zijn fabriek te erven. Ook met deze zaak worden Pynaert en De Cruyenaere belast…

‘Dodenberg’ is opnieuw een uitstekende misdaadroman van Christian De Coninck. Zijn nieuwste boek bevat een meeslepend verhaal, met spanning, romantiek en een vleugje humor.

De auteur heeft een vlotte pen en heeft met commissaris Lode Pynaert en inspecteur Cyriel De Cruyenaere een schitterend duo gecreëerd. Het is vooral Cyriel, de onschuldige, goedgelovige jongeman met het hart op de tong, die voor de vrolijke noot zorgt.

Christian De Coninck verricht veel opzoekingswerk om het verhaal historisch correct te schrijven, en dat merk je als lezer. Zo was er in de jaren twintig van de vorige eeuw de opkomst van de charleston en werd er voor het eerst cocaïne gebruikt, gebeurtenissen die terugkomen in zijn nieuwste boek. De auteur houdt van onze hoofdstad en bij het lezen van zijn boeken is het alsof je een zelf rondwandelt in het Brussel van zo’n 100 jaar geleden.

De boeken van De Coninck zijn stuk voor stuk aanraders voor zij die houden misdaadromans. Je hoeft niet alle boeken te lezen om mee te zijn met het verhaal, maar eens je een boek gelezen hebt, wil je gegarandeerd de vorige boeken ook lezen! 

ISBN: 9789089249234 – Paperback – Prijs: € 19,99 – Uitgeverij: Houtekiet – Ook als e-book verkrijgbaar

http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/dodenberg