Recensie: Terwijl Parijs sliep – Ruth Druart

on

De Britse Ruth Druart woont in Parijs met haar Franse man en drie zoons en werkt op een internationale school, waar ze zich bezighoudt met onderwijs voor kinderen die in een vreemde cultuur opgroeien. Met ‘Terwijl Parijs sliep’ maakt ze haar debuut als auteur. Deze roman kwam na verschijning op #1 in de UK bestsellerlijsten.

Het verhaal

Frankrijk 1944. Jean-Luc werkt bij de spoorwegen in Bobigny, een voorstad van Parijs. Hij werkt er voor de Duitsers en dat zint hem helemaal niet. Zeker wanneer hij geconfronteerd wordt met duizenden mensen die op transport gezet worden naar Auschwitz. 

Wanneer Jean-Luc, in een poging om het spoor te saboteren, gewond geraakt en terechtkomt in een ziekenhuis, maakt hij kennis met Charlotte. De twee zijn stapelverliefd op elkaar en worden een koppel.

Wanneer op een dag een jonge Joodse vrouw haar baby geeft aan Jean-Luc, verandert zijn leven helemaal. De vrouw wordt op het transport naar het vernietigingskamp gezet en de verbouwereerde Jean-Luc blijft achter met haar zoontje. Charlotte en Jean-Luc nemen hun verantwoordelijkheid en de vluchten samen met de kleine Samuel naar Spanje, om uiteindelijk in de Verenigde Staten een nieuw leven te beginnen.

Amerika 1953. Jean-Luc woont samen met zijn vrouw Charlotte en hun aangenomen zoontje Sam in Santa Cruz, Californië. Het koppel probeert er de gruwel van de Tweede Wereldoorlog te verwerken. Ze vormen een gelukkig gezinnetje tot er twee agenten van de FBI aan de deur staan….

Een moeder wordt op transport gezet door de nazi’s. In haar wanhoop geeft ze vlak voor vertrek haar baby weg aan een voorbijganger. Zien ze elkaar ooit terug?

‘Terwijl Parijs sliep’ is een aangrijpende roman van Ruth Druart, wat een debuut! Het boek bevat een emotioneel verhaal dat je bij de keel grijpt en wordt afwisselend verteld door Jean-Luc en Charlotte. Het verhaal boeit van begin tot einde en hoewel het een fictief boek, is, is deze roman over de gruwel van WO II heel overtuigend geschreven. De auteur, die sinds 1993 in Parijs woont, heeft heel heel wat research gedaan en met vele mensen gesproken, met deze krachtige roman als resultaat.

Ik kan ‘Terwijl Parijs sliep’ iedereen aanraden, een boek waar je stil van wordt en meeleeft met de gebeurtenissen die Jean-Luc en Charlotte moeten ondergaan.

ISBN: 9789022592380 – Paperback – 384 blz – Prijs: € 19,99 – Uitgeverij: Boekerij – Ook als E-book verkrijgbaar

Website Boekerij