Recensie: De Henna-kunstenares – Alka Joshi

Alka Joshi is geboren in India en groeide vanaf haar negende jaar op in de Verenigde Staten. Ze heeft haar eigen marketingagentschap en woont en werkt in Californië. ‘De Henna-kunstenares’ is haar debuut als auteur en werd meteen een bestseller in de VS. De verfilming, met Freida Pinto in de hoofdrol, is al in de maak. De Nederlandse versie van deze roman is verschenen bij uitgeverij Cargo.

Het verhaal

Nadat Lakshmi Shastri op 17-jarige leeftijd haar man Hari, waarmee ze uitgehuwelijkt werd, verlaten heeft, trekt ze naar Jaipur, de befaamde ‘roze stad’ in de Indiase deelstaat Rajasthan. Lakshmi verdient er haar kost als henna-kunstenares. Ze is erg gedreven in haar vak en de rijke dames uit de stad betalen met plezier veel geld voor een henna schilderijtje op hun lichaam van haar. De dames zijn ervan overtuigd dat een henna tekening van Lakshmi bijdraagt tot goede seks met hun echtgenoten.

Lakshmi komt al jaren over de vloer bij de gegoede vrouwen van de stad en kent alle geheimen van haar klanten. Ze moet wel heel voorzichtig en discreet opereren om niet het slachtoffer te worden van jaloerse en kwaadwillende concurrenten. 

Het leven van de inmiddels 30-jarige Lakshmi verandert plots wanneer, na 13 jaar, haar man Hari voor de deur staat. Aan zijn zijde staat Radha, het 13-jarig zusje van Lakshmi. Lakshmi is totaal verrast, ze wist niet eens dat ze een jonger zusje had. Na de dood van haar ouders is het haar taak om Radha op te voeden.

Het is voor Lakshmi aanpassen met Radha in huis. Ze heeft geen ervaring met het opvoeden van kinderen en ze zal moeten vechten om haar vrijheid te behouden…

De Indiase auteur Alka Joshi heeft met ‘De Henna-kunstenares’ een pracht van een roman geschreven. Het verhaal bevat een ijzersterk verhaal over een jonge vrouw die probeert zelfstandig te leven in een land waar dat niet zo vanzelfsprekend is. Een verhaal dat leest als een trein, dat onder je huid kruipt en met karakters van vlees en bloed, die je raken.

Alka Joshi heeft het verhaal zeer levendig geschreven, als lezer krijg je het gevoel dat je zelf rondwandelt in Jaipur, in het jaar 1955. Je maakt kennis met hoe mensen er leefden zo’n 65 jaar geleden.

Omdat er veel personages in het boek voorkomen, staat er in het boek een lijst van de personages, met een woordje uitleg bij. En achteraan de roman staat een verklarende woordenlijst, waar woorden uit de lokale taal vertaald zijn. Best wel handig omdat in het boek vele woorden en gezegden staan die deel uitmaken van de Indiase cultuur.

Ik heb met veel plezier ‘De Henna-kunstenares’ gelezen en kan iedereen deze uitstekende roman aanraden. Een boek dat je leest met plezier en waarvan je van elke bladzijde geniet!

ISBN: 9789403132815 – Paperback – 352 blz – Prijs: € 20,99 – Uitgeverij: Cargo – ook verkrijgbaar als E-book

https://www.uitgeverijcargo.nl/boek/de-henna-kunstenares/