Recensie: FC De Criminelen – moord en doodslag in de voetballerij – Joost Houtman

on

Joost Houtman (Antwerpen, 1976) is copy- en ghostwriter, scenarist, podcaster en storyteller. De thriller ‘De Zwarte Olifant’ uit 2016, die hij samen met  Stan Lauryssens schreef onder het pseudoniem Sten Treland, werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs.

Bij uitgeverij Vrijdag verscheen een aantal non-fictieboeken van hem. Zo schreef hij samen met Philip Roose in 2018 het non-fictieboek ‘Bella Figura. Waarom de Italianen zo Italiaans zijn’. In 2019 publiceerde hij met Luc de Raedemaeker ‘Op de fles’ en met Bart De Clerck ‘De rest is parking. Waarom de Antwerpenaren zo Antwerps zijn’.

In 2012 schreef Houtman samen met de Nederlandse voetbaljournalist Jan-Cees Butter het boek ‘Het Foute Elftal’. Negen jaar later heeft de Antwerpse auteur met ‘FC De Criminelen –  moord en doodslag in de voetballerij’ voor een opvolger gezorgd. Het is een volledig herwerkte versie én een vervolg op ‘Het foute elftal’.

In ‘FC De Criminelen’ staan vele, ongelofelijke verhalen en anekdotes over wat voetballers naast het veld doen. Gaande van gokken, mishandelen, valsmunterij, witwassen, zakkenrollen, cokedeals, afpersingen, ontvoeringen… Ja, er zijn er zelfs die voor een moord en doodslag niet terugdeinzen!

‘FC De Criminelen’ bevat straffe verhalen over o.a. keeper Gilbert Bodart, de Colombiaan Andrès Escobar, George Best, de vinken van Jean-Marie Abeels, de voorzitter van Atlético Madrid Jesus Gil y Gil, het Antwerpse enfant terrible Dirk Goossens, Jimmy Floyd Hasselbaink, de bontmantels van Ratko Svilar, Johan Cruijff, en natuurlijk mag ook Diego Armando Maradona niet ontbreken in dit boek.

Dit boek bevat meer dan 200 verhalen over voetballers, scheidsrechters, voorzitters en anderen die iets te maken hebben met het voetbal . Voor sommigen zullen deze namen een belletje doen rinkelen, voor anderen is het een kennismaking met zij die dingen mispeuterd hebben in hun leven.

Joost Houtman heeft met een vlotte pen en met de nodige dosis humor dit boek geschreven. Het is een verzameling van korte verhalen, voetbalanekdotes en diverse weetjes, die steeds een zwart kantje hebben, ‘FC De Criminelen’ is een uitstekend boek, boeiend om te lezen, over ontspoorde, ontregelde en ontgoochelde spelers die risico’s in hun leven niet schuwen. Een must have voor elke voetbalfan!

ISBN: 9789464340181 – Paperback – Prijs: € 24,95 – Uitgeverij: Vrijdag

https://www.uitgeverijvrijdag.be/product/4062167/fc-de-criminelen