Recensie: De Verovering – Mark Cloostermans

on

Mark Cloostermans heeft na ‘De Terugkeer’ en ‘De Finse Weduwe’ met ‘De Verovering’ het derde deel uit de reeks rond de privédetective Henri Conscience geschreven. In ‘De Verovering’ gaat het verhaal verder en komen Henri Conscience en zijn assistente/huishoudster Clara terecht in Chenois, een dorpje in de buurt van Waterloo.

Het verhaal speelt zich af in de lente van het jaar 1870. In Chenois staan op het kruispunt van twee wegen twee haast identieke huizen. Aan de ene kant wonen Didier Odebrecht en zijn vrouw Elisabeth ‘Ellie’. Aan de andere kant van de weg wonen haar ouders. En dan is er nog Frédéric, de broer van Didier. Frédéric heeft geldproblemen en woont tijdelijk in bij zijn broer en schoonzus.

Het rustige, alledaagse leven wordt plots overhoop gezet wanneer Ellie midden van de weg dood wordt aangetroffen door haar man Didier. Deze laatste heeft zijn vrouw naar de ijskelder van zijn woning gebracht. De politie werd verwittigd en dokter Lamartine neemt privédetective Henri Conscience en Clara mee voor een lijkschouwing.

Wanneer het blijkt dat Ellie vermoord werd met een vuurwapen, start Henri een onderzoek. Hij komt al snel te weten dat Ellie een zwakke gezondheid had, ze was snel vermoeid en had vaak geen controle over haar emoties. 

Volgens de politie zou de moord gepleegd zijn door een ontsnapte gevangene. Ook de jonge Cyriel, die een oogje had op Ellie, is een mogelijke verdachte. Maar Henri denkt dat er meer aan de hand is. 

In ware Hercule Poirot-stijl probeert Conscience de dader te vinden. Hij ondervraagt iedereen en er ontsnapt geen enkel detail aan hem. Ook schakelt hij zijn steun en toeverlaat Clara in om de waarheid te achterhalen in deze zaak…

Het nieuwste werk van auteur Mark Cloostermans heeft alles wat je van een goede detectiveroman mag verwachten: een sterk en mysterieus verhaal, zeer levendig geschreven, met de nodige spanning en een goed uitgewerkt en ingenieus in elkaar zittend plot, dat verrassend blijft tot de laatste bladzijde.

Deze reeks literaire misdaadromans van Mark Cloostermans zijn geïnspireerd door het werk van Hendrik Conscience. De auteur heeft voor dit derde deel onder andere inspiratie gehaald bij de roman ‘Moederliefde’ van Hendrik Conscience. Ook in ‘De Verovering’ heeft Cloostermans woordenschat geleend van Conscience en in de mond van de personages gelegd.

Cloostermans is een begenadigd schrijver, zijn boeken zijn een lust om te lezen. Het hele verhaal rond Henri Conscience, waarin historische feiten in verweven zitten, brengt je in de sfeer van zo’n 150 jaar geleden. Ik kan deze romans ten zeerste aanbevelen en kijk al uit naar ‘De Schaduwkaart’, het vierde deel rond de sympathieke privédetective.

ISBN: 9789089249418 – Paperback – Prijs: € 21,99 – Uitgeverij: Houtekiet – Ook verkrijgbaar als E-book 

http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/de-verovering