Recensie: Russische poppetjes – Jos Pierreux

on

Jos Pierreux (1957) is afkomstig uit Pepingen en woont al negen jaar afwisselend in Knokke en Halle. Sinds 2004 schrijft hij elk jaar een politieroman die zich afspeelt in Knokke, met inspecteur Luk Borré in de hoofdrol. Na drie nominaties voor de Hercule Poirotprijs, de literatuurprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman, won Pierreux deze felbegeerde prijs in 2018 met ‘Niets erger dan spijt’. Met ‘Russische poppetjes’ is zijn nieuwste misdaadroman verschenen.

Het verhaal

Nadat Luk Borré zijn baas Theofiel Mangels verving als korpsoverste, is deze laatste terug op post en is Borré terug inspecteur, zij het niet zonder een donderpreek van Mangels in ontvangst te nemen. Luk Borré, die steevast de aangespoelde wordt genoemd door zijn overste, krijgt de opdracht om het verkeer dat naar Knokke komt in kaart brengen. Hij krijgt daarvoor de hulp van de nieuwe rekruut Walter Bekaert.

Intussen gebeuren er vreemde dingen in de Vlaamse kustgemeente. Zo wordt o.a. de 60-jarige Isidoor Colpaert in kritieke toestand aangetroffen op een bankje. Hij beweert dat hij gevallen is, terwijl zijn verwondingen op mishandeling wijzen.

Verder is er Martha, die zegt dat ze tegen een deur is gelopen en een paar treden naar beneden gevallen is. Een ongeluk volgens haar, de aanwezige politie inspecteurs denken dat ze liegt. Ook een echtpaar dat overvallen werd en een man die slachtoffer van een homejacking werd, dienen geen klacht in.

Op camerabeelden zien Borré en Bekaert hoe een jongeman ineen geslagen wordt door vier motards. Ook hiervoor werd er geen klacht ingediend…

Het is voor het Knokse politiekorps niet altijd duidelijk wat een misdaad is en wat niet. Maar waarom zou een slachtoffer liegen en waarom worden misdrijven niet aangegeven en aanklachten ingetrokken? Toeval? Of is hier meer aan de hand?

En dan is er nog het coronavirus dat de kop opsteekt. In Europa wordt er eerst wat mee gelachen, een griepje uit China, ver van ons bed, dus geen probleem. Tot het een pandemie wordt en ons land afstevent op een lockdown…

“In memoriam Leopold Lippens (1941-2021): de man die zo speciaal was dat ik hem niet hoefde te verzinnen.”

©De Boekenkast

‘Russische poppetjes’ is het zeventiende boek in de reeks rond Luk Borré en is opgedragen aan de onlangs overleden burgemeester van Knokke Leopold Lippens. Het is een uitstekend boek, met personages die na al die jaren zo vertrouwd aanvoelen, alsof ze echt bestaan. De problemen van de leden van het Knokse politiekorps komen aan bod, zowel op het werk als privé. En vooral nieuwkomer Walter Bekaert heeft zo zijn eigen zorgen…

Jos Pierreux is een begenadigd schrijver, hij weet perfect wat zijn lezers willen en heeft met ‘Russische poppetjes’ opnieuw een vlot geschreven boek afgeleverd, met de nodige spanning en een goed opgebouwd plot. Wat uiteindelijk Russische poppetjes met het verhaal te maken hebben, kom je te weten als je deze uitstekende misdaadroman leest. Zeker een aanrader!

ISBN: 9789464340020 – Paperback – 376 blz – Prijs: € 22,50 – Uitgeverij: Vrijdag

https://www.uitgeverijvrijdag.be/product/4061938/russische-poppetjes