Recensie: Een nieuwe wereld in 100 dagen – Vera Van Renterghem

on

Vera Van Renterghem is auteur van jeugd- en young adultromans. Ze debuteerde in 2008 met het jeugdboek ‘Giftig’. Een jaar later verscheen ‘Coke’, gevolgd door ‘Rood’ en ‘Vrijdag is de hel minder heet’.

In 2017 verscheen er met ‘Oscar Cook: Buitengewone gebeurtenissen’ het eerste deel van de Oscar Cook reeks. Intussen zijn er vier delen verschenen. Oscar Cook, het 13-jarig jongetje dat woont in een bejaardenhuis, is een groot succes bij de jonge lezers en werd zelfs genomineerd voor de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury 2019. 

Sinds kort heeft Vera met ‘Een nieuwe wereld in 100 dagen’ een nieuw boek uit. Een opmerkelijk boek waarvoor ze drie jaar lang langs scholen, open en gesloten instellingen, vluchtelingencentra, gemeenschappen, gezinnen en woonwagenparken trok en aan honderden jongeren steeds dezelfde vraag stelde: Hoe zou de wereld eruitzien als jij voor een dag alles kon beslissen? 

De antwoorden waren overdonderend, verfrissend, ambitieus, ingetogen, grappig en wisten steevast te raken. Honderd antwoorden werden in verhalen gegoten en verzameld in het nieuwste boek van Vera Van Renterghem, met prachtige illustraties van Elini Debo.

“De zee is voor mij heel belangrijk. Met een schip naar de horizon varen heeft iets magisch. Je voelt je klein en groot tegelijk.” – Malk (15)

In het boek staat het verhaal van o.a. Kirsten, een 21-jarige met het syndroom van Down, die een wereld heeft gemaakt waarin het altijd zomer en zalig weer is. De 16-jarige Louisa creëert haar Nieuwe Wereld dan weer met duizenden verschillende mensen en zorgt daarmee voor een explosie aan diversiteit. En de 14-jarige Viktor heeft een app gemaakt die iedereen helpt om jeugdig te zijn. 

“Voor alle zekerheid bouwde ik huizen met het stevigste cement van het universum: vertrouwen.” – Alexia (12)

Maak verder kennis met een drugsverslaafde jongen die hoopt op het afsluiten van zijn verleden, met een autistisch meisje dat haar best doet om uit te leggen wat ze voelt, met het stotterende meisje dat haar grootste wens uitlegt, met de vluchteling die van zijn wanhoop een bron van hoop maakt, met de Belgisch kampioen schaken die zijn pionnen op de wereld zet, met het meisje dat zich inzet voor het behoud van de natuur, met de circusjongen die de wereld op zijn kop wil zetten, met de creatieveling die zijn wereld kleurt, met het zigeunermeisje dat haar hart openzet, met de jongen die twijfelt of hij priester wil worden, met het fluistermeisje, met de joodse jongen … en de vele andere jongeren die allemaal hetzelfde gemeen hebben: een toekomst.  

“Mensen maken deel uit van de natuur en zijn niet belangrijker in het ecosysteem dan en mier in een kolonie of een tak aan een boom.” – Filippa (13)

‘Een nieuwe wereld in 100 dagen’ is een uniek (dag)boek, waarin honderd jonge M/V/X  uit diverse omgevingen hun ziel blootleggen en vertellen hoe hun ideale wereld er uit ziet. Samen maken ze een Nieuwe Wereld, een wereld waar het goed is om te vertoeven en waarin ze zichzelf en de hele wereldbevolking een plek willen geven.

Vera Van Renterghem: “Schrijfervaring hoefden de jongeren niet te hebben. Ik zocht hen op en spoorde hen aan om na te denken over wie ze zijn en wie ze willen worden. Ik hielp hen om hun persoonlijke leven en hun wereldbeeld ineen te laten vloeien in een verhaal. Het was niet altijd evident om hen te laten vertellen, maar de hoop op een betere wereld gaf hen de kracht om hun stem te laten horen. Ze schenken hun verhaal weg, omdat het ook jouw verhaal zou kunnen zijn.”

Dit boek is bestemd voor iedereen van de hele wereld, voor elke leeftijd, zonder onderscheid, en bevat verhalen die je doen stilstaan, lachen, nadenken en ontroeren.

En zeker vermeldenswaardig zijn de prachtige portretten van Eleni Debo, de Belgische illustrator die in de Italiaanse Alpen woont, zij vormen de spreekwoordelijk kers op de taart!

ISBN 978-94-6383-244-1 – Hardcover – 208 blz – Prijs: € 25,00 – Uitgeverij: Pelckmans

https://www.pelckmansuitgevers.be/een-nieuwe-wereld-in-100-dagen.html#gref