Recensie: Bittere Bloemen – Gunnar Staalesen

on

‘Bittere bloemen’ van de Noorse bestsellerauteur Gunnar Staalesen is het nieuwste deel in de serie rond Varg Veum (spreek uit Warg Wé-jum), de privédetective die in het Noorse Bergen woont en werkt. Zijn kantoor bevindt zich in het centrum van de stad, met uitzicht op de haven, de vismarkt en de berg Fløyen.

Varg heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel, is opportunistisch en anti-autoritair. Als hij eenmaal aan een opdracht begint, ontdekt hij vaak het ene lijk na het andere, dit tot groot ongenoegen van de plaatselijke politie.

Het verhaal 

Na een verblijf van enkele maanden in de Hjellestadkliniek stapt privédetective Varg Veum de maatschappij weer in. Het is Lisbeth Finslo, de fysiotherapeut van de ontwenningskliniek, die hem een baantje heeft bezorgd. Varg wordt de bewaker van de villa van Pål en Helle Nielsen, het echtpaar dat voor enkele maanden naar Spanje trekt. Een eenvoudige job, in de hoop dat hij nadien zijn werk als privédetective terug kan oppakken.

Varg Veum krijgt van Lisbeth een rondleiding in de villa. Wanneer ze aan het zwembad komen, zien ze een lijk in het zwembad. Terwijl Veum het lijk uit het water haalt, verdwijnt Lisbeth spoorloos. Niet veel later komt de politie ter plaatse. Niet Varg, maar een onbekende man heeft de politie verwittigd…

Veum gaat op zoek naar de verdwenen vrouw. Hij komt een milieuschandaal bij een chemische fabriek op het spoor. Zakenbelangen blijken het weer eens gewonnen te hebben van milieubelangen. Met de ontdekking van dit schandaal stuit Veum ook op een gebeurtenis die acht jaar eerder heeft plaatsgevonden….

‘Bittere Bloemen’ van Gunnar Staalesen is een uitstekende thriller die vlot wegleest. Staalesen schreef 22 boeken met Varg Veum in de hoofdrol, negen daarvan zijn naar het Nederlands vertaald. De manier waar de Noorse bestsellerauteur schrijft, is subliem. Hij schrijft zeer gedetailleerd over de personages, omgeving en de situaties, wat prettig is om te lezen.

‘Bittere Bloemen’ bevat een razend spannend verhaal met de nodige humor, dat zich afspeelt in de jaren 80 van de vorige eeuw. De thriller is ingedeeld in 53 hoofdstukken en het liefst wil je dit boek in één ruk uitlezen. Want de thriller van Gunnar Staalesen zijn verslavend, eens je er een gelezen hebt, wil je ze allemaal verslinden!

ISBN : 9789460683909 – Paperback – 352 blz – Prijs: € 19,99 – Uitgeverij: Marmer