Recensie: Sub rosa – Emelie Schepp

on

De Zweedse Emelie Schepp werkte jarenlang als marketing- en communicatiespecialist maar was daarnaast altijd aan het schrijven. In 2015 brak ze door met haar thriller ‘Memento’, die met lovende kritieken werd overladen. Daarna verschenen nog ‘Narcotica’, ‘Post mortem’, ‘Postuum’ en ‘Alter ego’. Met ‘Sub rosa’ is haar nieuwste thriller rond officier van justitie Jana Berzelius verschenen.

Het verhaal begint wanneer drie leden van het crimineel netwerk Komado in het Vrinnevi-bos in Norrköping vermoord worden. Armand Muric, die tot een jaar geleden zelf lid was van Komado, wordt opgepakt en verhoord. Maar wegens gebrek aan bewijzen wordt hij dezelfde dag vrijgelaten. 

‘s Anderendaag krijgt de politie van Norrköping de melding dat er op YouTube een filmpje te zien is waar Armand met explosieven aan zijn lijf ergens opgesloten zit. De inspecteurs hebben slechts 20 minuten om Muric te redden. Ze weten de plek te identificeren, maar de bom ontploft nog voordat ze arriveren. 

De leden van de onderzoeksgroep tasten in het duister. Waarom is Armand vermoord? En door wie? Is hier dezelfde dader aan het werk die de drie leden van Komado vermoord heeft?

Jana Berzelius wordt bij de zaak betrokken. De inspecteurs van de onderzoeksgroep weten buiten het feit ze officier van justitie is en haar vriend advocaat Per Anström is, weinig over haar. Maar zij draagt al jaren een duister verleden met zich mee en ze doet er alles aan om de waarheid rond deze vier moorden te verbergen. Jana krijgt daarvoor hulp uit een onverwachte hoek…

Emelie Schepp scoort opnieuw met deze zesde boek rond Jana Berzelius. ‘Sub rosa’ is een uitermate spannende thriller die op geen enkel moment verveelt, met verschillende verhaallijnen die op het einde in elkaar vloeien. Het verhaal, dat gaat over de kwetsbaarheid van kinderen, is zeer beeldend geschreven en eindigt met een spannend, bloedstollend en verrassend plot.

Ook in deze thriller komen mondjesmaat meer te weten welke geheimen Jana met haar meedraagt, en dat zijn er heel  wat… ‘Sub rosa’ kan als stand alone gelezen worden, maar wil je het hele verhaal weten, is het aan te raden om de volledig serie te lezen.

ISBN: 9789026153747 – Paperback – 320 blz – Prijs: € 20,99 – Uitgeverij: De Fontein – Ook verkrijgbaar als e-book