‘Trofee’ van Gaea Schoeters wint literatuurprijs Sabam for Culture

on

Gaea Schoeters is de beste literaire auteur van 2020. Haar roman Trofee zorgde hiervoor. Sabam for Culture bekroonde haar donderdag 5 augustus 2021 op Theater aan Zee in Oostende. Naast de officiële erkenning krijgt de laureate een geldprijs van 5.000 euro die haar helpt met de volgende stap in haar carrière.

Schrijfster en librettist Gaea Schoeters krijgt de prijs voor haar roman Trofee, een ode aan de wilde natuur en een scherpe kritiek op onze omgang met Afrika.

“Trofee is een intelligent en confronterend boek dat verleidt door zijn vaart en vaardige stijl, die je het gevoel geeft midden in de broeierige jacht in Afrika te zitten. De schrijfster hanteert een rijke, volle taal die toch nooit overladen aandoet. De stijl imponeert van bij het begin en dit effect houdt meer dan 200 pagina’s lang aan. De roman imponeert zonder dat hij overdonderend of overdreven aandoet”, zo prijst de jury het boek.

Over het boek

Hunter White leeft voor de jacht op groot wild: in die ultieme krachtmeting met de natuur voelt hij dat hij leeft. Maar als hij naar Afrika vertrekt om een neushoorn te schieten, de laatste van de big five die hem nog ontbreekt, geeft het lot de jacht een andere wending. Zijn droom verandert algauw in een nachtmerrie die hem steeds dichter bij de duisternis in zijn eigen hart brengt. Is er nog een weg terug?

Over de prijs

Sabam for Culture gaat op zoek naar de beste literaire auteur van het afgelopen jaar. De focus ligt op de creatie van nieuwe literaire werken in het voorbije jaar (2020). Verschillende genres (roman, thriller, poëzie, jeugdliteratuur, non-fictie,…) kwamen in aanmerking. De winnaar krijgt officiële erkenning én een geldprijs van 5.000 euro. Daarmee investeert Sabam in de carrière van de laureaat.

Die werd gekozen door een onafhankelijke jury: 

  • Pieter Coupé (eindredacteur De Lage Landen)
  • Virginie Platteau (cultuurjournaliste voor o.a. Tertio en De Standaard)
  • Bart Van der Straeten (dichter, redacteur en schrijfarbeider)
  • John Vervoort (recensent bij De Standaard en Het Nieuwsblad)
  • Maria Vlaar (schrijfster, recensent en interviewer voor De Standaard)

Naast Gaea werden Ingrid Vander Veken: ‘Wat overblijft’, Michaël Brijs: ‘Nachtbouwer’ en Kristien Hemmerechts: met ‘Ik ben Emma’ genomineerd.