Recensie: Baantjer 89 – De Cock en de eenzame dood – Peter Römer

on

De Nederlandse auteur Appie Baantjer (1923-2010) heeft rechercheur De Cock (met Cee-Oo-Cee-Kaa) onsterfelijk gemaakt. Van de boeken van Appie Baantjer werden meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht; een tot op heden nog steeds ongeëvenaarde prestatie voor een Nederlandse auteur. Op zowel de Nederlandse als de Vlaamse televisie werden de 12 seizoenen van ‘Baantjer’, met Piet Römer als De Cock, uitgezonden en de reeks was toen de best bekeken Nederlandse serie ooit.

Op 29 augustus 2010 overleed Appie Baantjer, na een kort ziekbed. Deel 70 is de laatste ‘De Cock’ van zijn hand, sindsdien schrijft Peter Römer de nieuwe delen in de immer succesvolle serie. ‘De Cock en de eenzame dood’ is inmiddels het negentiende boek uit de reeks dat door Peter Römer geschreven werd.

De Cock en de eenzame dood

Het verhaal begint wanneer rechercheur De Cock naar de Lindengracht in Amsterdam wordt geroepen. Daar werd de 71-jarige Hennie Rietschoten vermoord teruggevonden door haar zoon Anton. Hennie had met haar nicht Coby meer dan 25 jaar lang een aardappelbedrijf. Ze was een harde tante die niet erg geliefd was in de buurt. 

Hennie had goed verdiend in haar leven en verhuurde heel wat huizen. Een ervan werd verhuurd aan Dennis Blok, de sportschooleigenaar wiens huurcontract bijna afloopt. Hennie wou het contract niet verlengen en Dennis reageerde woedend en ziet het einde van zijn levenswerk voor zich. Ook haar zoon Anton heeft zo zijn redenen om zijn moeder te vermoorden. Of moet De Cock en zijn assistent Vledder de dader ergens anders zoeken?

Hoe hard De Cock, Vledder, Keizer en de andere agenten van het politiebureau Warmoesstraat in Amsterdam hun best doen, ze vinden geen spoor naar de dader. Het lijkt erop dat dit dossier op de stapel ‘onopgeloste moorden’ zal terechtkomen, tot grote ergernis van rechercheur De Cock…

De ‘De Cock’jes’ zijn zeer herkenbaar aan hun authentieke verhaallijnen en dialogen. 

‘De Cock en de eenzame dood’ mag dan al het 89ste deel zijn uit de reeks, deze roman bevat, net als alle voorgaanden, een fris en origineel verhaal. Het is een vlot geschreven boek, met een verhaal dat goed in elkaar steekt en niet ingewikkeld is.

Rechercheur De Cock slaagt er telkens opnieuw in om op zijn eigenzinnige, maar briljante wijze de dader op te sporen. En hij krijgt nog steeds de beste ideeën wanneer hij een borrel drinkt in het café van zijn vriend Lowietje. ‘De Cock en de eenzame dood’ eindigt dan ook met een uitstekend en verrassend plot. 

In januari 20200 verschijnt met ‘De Cock en de moord op stand’ het negentigste deel van deze reeks. Wij kijken er alvast naar uit!

ISBN: 9789026152276 – Paperback – 160 blz – Prijs: € 10,99 – UItgeverij: De Fontein – Ook verkrijgbaar als e-book