Recensie: Rauwkost – Bart Debbaut

on

Tot grote vreugde van de fans van auteur Bart Debbaut verscheen begin juni, na drie jaar stilte,  zijn nieuwste thriller ‘Rauwkost’. Dat de thrillers van Bart Debbaut gegeerd zijn bij de lezers is duidelijk, de boeken rolden over de toonbank en een paar dagen na verschijning werd er al een tweede druk aangekondigd. 

Het verhaal

Sofie Van der Kelen belt in volle paniek naar de federale recherche van Leuven. Haar man, Wout Dumoulin, de bekende tv-kok en kijkcijferkanon, is na een lange opnamedag niet thuisgekomen. 

Speurders John Leyssens en Mieke Van Cattendyck nemen de verdwijning van de stinkend rijke kok zeer ernstig. Is het een ontvoering of is er meer aan de hand? Zolang ze geen zekerheid hebben, tasten ze in het duister. John en Mieke doen er alles aan om hem zo snel mogelijk levend en wel terug te vinden. 

Maar even later wordt het lijk van Wout Dumoulin door twee graffitispuiters teruggevonden in een verlaten pand. Wout Dumoulin is op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Opmerkelijk is dat naast zijn lijk een signature gerecht staat. Maar het gerecht is niet van hem, maar van een collega-kok..Vanaf dan wijzen alle signalen in de richting van de collega-kok. 

Maar wanneer hij ook vermoord wordt teruggevonden, beseffen de speurders dat er meer aan de hand is. Een seriemoordenaar met een verdorven zin voor symboliek en ritueel blijkt het op bekende chefs gemunt te hebben. Voor de speurders is het een race tegen de klok om de seriemoordenaar te stoppen…

In ‘Rauwkost’ heeft Bart Debbaut één van zijn hobby’s verwerkt: koken. De recepten die in deze spannende culinaire thriller voorkomen zijn van de hand van Johan Engelen, die in 2010 het programma ‘De Beste Hobbykok van Vlaanderen’ won en net als Bart lid is van kookclub De Gastroseksuelen.

Niet alleen Bart Debbaut is terug van weggeweest, ook het populaire speurdersduo John Leyssens en Mieke Van Cattendyck zijn terug. En John Leyssens, de arrogante, sarcastische hoofdrechercheur staat nog altijd op scherp, zoals we hem kennen uit de vijf vorige thrillers. Maar hoe bot John Leyssens ook kan zijn, als het er op aan komt, heeft hij een gouden hart.

De zaak van de seriemoordenaar oplossen is niet het enige probleem van John. In zijn privéleven loopt het ook niet over rozen. Dus staat hij voor twee moeilijke opdrachten. Gelukkig kan hij rekenen op Mieke, zijn collega en partner.

Bart Debbaut heeft een vlotte schrijfstijl en maakt gebruik van korte hoofdstukken. Hierdoor zit er veel vaart in het verhaal en leest het gemakkelijk weg. Het is geen zware, bloederige thriller, maar goede spannende thriller met hier en daar een vleugje humor en culinaire hoogstandjes.

Als afsluiter heeft Bart Debbaut nog een verrassing voor de lezers: een link naar alle culinaire recepten die in het verhaal verwerkt zijn. Veel leesplezier en smakelijk!

ISBN: 9789401477789 – Paperback -270 blz – Prijs: € 20,99 – Uitgeverij: Lannoo

https://www.lannoo.be/nl/rauwkost