Recensie: Trofee – Gaea Schoeters

on

Gaea Schoeters wint literatuurprijs van Sabam for Culture met ‘Trofee’

Gaea Schoeters (1976) is schrijver, scenarist, librettist en journalist. Als auteur debuteerde ze met korte verhalen en schreef onder andere het reisboek ‘Meisjes, moslims en motoren’, de literaire thriller ‘Diggers’ en de romans ‘De kunst van het vallen’ en ‘Zonder titel #1’. Eind 2020 verscheen bij uitgeverij Querido haar roman ‘Trofee’. 

Met dit boek won Schoeters op 5 augustus 2021 de Sabam for Culture literatuurprijs. Deze bekroonde roman is een ode aan de wilde natuur en een scherpe kritiek op onze omgang met Afrika.

Het verhaal gaat over Hunter White, een succesvolle carrièreman die leeft voor de jacht op groot wild. Hunter vertrekt naar de Afrikaanse bush om er een neushoorn te schieten, de laatste van de Big Five die hem nog ontbreekt. Samen met zijn vriend en beroepsjager Herbert Van Heeren en twee trackers trekt hij op jacht. Maar het lot geeft de jacht een andere wending… 

En dan doet Van Heeren hem een voorstel. Een waanzinnig voorstel, maar toch kan Hunter er niet aan weerstaan. Zijn droom verandert algauw in een nachtmerrie die hem steeds dichter bij de duisternis in zijn eigen hart brengt…

‘Trofee’ is een uitstekende, knap geschreven roman. Gaea Schoeters heeft met dit boek een pareltje afgeleverd, haar roman werd dan ook terecht bekroond.

Dit fictieve verhaal zet je als lezer tot nadenken over de jacht. Is dit werkelijk nodig voor natuurbehoud? Help je met het jagen financieel de lokale bevolking of is het louter een commerciële zaak en een grote speeltuin voor de rijken der aarde?

De personages en de gebeurtenissen zijn in deze meeslepende roman zo beeldend beschreven, alsof je jezelf in de Afrikaanse bush waant. De auteur weet de spanning hoofdstuk na hoofdstuk op te bouwen, zodanig dat je het liefst dit boek in één ruk uitleest.  ‘Trofee’ bevat een aangrijpend verhaal dat bij momenten choqueert en eindigt met een goed bedacht plot, dat zowel verrassend als bloedstollend is. Een absolute aanrader!

ISBN: 9789021423883 – Paperback – 225 blz  Prijs: € 20,00 – Uitgeverij: Querido – Ook verkrijgbaar als e-book