Recensie: 11 september 2001 – De dag dat de wereld kantelde – Baptiste Bouthier

on

Er zijn zo van die data in de geschiedenis die plots een soort grenspaal worden tussen ervoor en erna. 6 augustus 1945, de atoombom op Hiroshima; 9 november 1989, de val van de Berlijnse Muur; 18 maart 2020, de dag waarop België in lockdown ging… Om maar een paar data uit de recente geschiedenis te noemen. De wereld veranderde en die data beitelden die verandering in ons bewustzijn. 

Maar geen enkele dag werd zo iconisch als nine eleven, 11 september 2001, toen de terroristische groepering Al Qaida vier aanslagen in Amerika pleegde. 

Iedereen weet nog wel dat er op dinsdag 11 september 2001 negentien luchtpiraten van Al-Qaeda vier lijnvliegtuigen kaapten. Twee toestellen vlogen in op de Twin Towers, de symbolen bij uitstek van de Amerikaanse financiële macht. Het derde vloog op het Pentagon, hoofdkwartier van het ministerie van Defensie, het vierde stortte neer. De balans van deze vier zelfmoordaanslagen: 2977 doden en 6291 gewonden. 

Niet alleen Amerika daverde, maar de schokgolf verspreidde zich over de hele wereld, ondertussen al twee decennia lang.

‘11 september 2001 – De dag dat de wereld kantelde’ van Baptiste Bouthier, met tekeningen van Héloïse Chochois vertelt het verhaal vanuit het standpunt van de veertienjarige Française Juliette. Net zoals zovelen zit ze ’s avonds gekluisterd aan de televisie en langzaam sijpelen de verhalen over de aanslag binnen. Van overlevenden die nog net de torens konden ontvluchten, van brandweerlui, van vrijwilligers, van een fotografe die opnieuw de torens inging…

Negentien jaar later zit de inmiddels 33-jarige Juliette op een vliegtuig op weg naar haar zus in New York. Ze mijmert over wat er sindsdien gebeurd is, welke invloed 11 september op haar leven heeft gehad, de nieuwe aanslagen, de oorlogen in het Midden-Oosten, de wereld die niet meer tot rust kwam…

‘11 september 2001 – De dag dat de wereld kantelde’ is een graphic novel die terugblikt op de aanslagen van 9/11, intussen alweer 20 jaar geleden

Deze striproman bevat een non-fictie verhaal, dat perfect de sfeer en de gevoelens van de mensen van over de hele wereld weergeeft. Baptiste Bouthier en Héloïse Chochois hebben met dit boek een pareltje afgeleverd. Een pakkend verhaal met mooie tekeningen over gebeurtenissen die nooit vergeten zullen worden. 

Bij het lezen van het verhaal wordt je als lezer meegenomen in de tijd en zie je in gedachten de beelden van toen opnieuw op je netvlies verschijnen. Want iedereen weet nog perfect wat hij of zij aan het doen was, toen het verschrikkelijke nieuws ons bereikte.

Dit non-fictieverhaal  is een aanrader voor iedereen. Voor zij die deze dag wil herbeleven of voor jongeren, die die bewuste dag in september 2001 niet meemaakten, een kennismaking met deze gruwelijke feiten en de gevolgen ervan.

Achterin het boek vinden we nog 13 foto’s terug van de aanslagen.

ISBN: 9789462108134 – Hardcover – 144 blz – Prijs: € 29,95 – Uitgeverij: Standaard Uitgeverij – Ook verkrijgbaar als digitale strip