Recensie: De Staatsvijand – Johan Op de Beeck

on

Johan Op de Beeck (1957) is geschiedkundig auteur en was voorheen journalist en hoofdredacteur van diverse media. Hij schreef verscheidene bejubelde bestsellers. ‘Het complot van Laken’ (2019) was zijn eerste historische thriller. Met ‘De Staatsvijand’ heeft hij een vervolg geschreven op zijn bestseller.  ‘De Staatsvijand’ is een historische thriller met opnieuw Jef Van Hooff in de hoofdrol. 

Het verhaal speelt zich af in het jaar 1956. De Mechelse kapper Jef Van Hooff spioneerde tijdens de Tweede Wereldoorlog in bezet België voor de Britse geheime dienst. Hij heeft het hoofdstuk spionage volledig afgesloten en leidt een rustig leven. Daar komt plots een eind aan wanneer de voormalige kolonel Marissal hem een voorstel doet.

Marissal vertelt hem dat er de afgelopen maanden enkele operaties van de Belgische staatsveiligheid mislukt zijn. De voormalige kolonel is er zeker van dat er een verrader in eigen huis zit en geheime informatie lekt aan de Russische geheime dienst KGB. Omdat Marissal kanker heeft en niet meer lang te leven heeft, vraagt hij aan Jef om het lek op te sporen.

Dit is het begin van een ongelofelijk spannend en gevaarlijk avontuur voor Jef Van Hoof. Door deze gevaarlijke missie raakt hij tussen twee vuren, want als spion is hij jager maar ook opgejaagd wild….

‘De Staatsvijand’ is net als ‘Het complot van Laken’ een razend spannende en knap geschreven historische thriller. Auteur Johan Op de Beeck heeft het verhaal zo beeldend geschreven, het is net alsof je als lezer 65 jaar terug in de tijd gekatapulteerd wordt en alles op de eerste rij mee maakt.

‘De Staatsvijand’ is ingedeeld in 39 korte hoofdstukken en het verhaal leest als een trein. Je hoeft helemaal geen historicus te zijn om dit boek te smaken. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten, Jef Van Hooff was de kapper van Johans moeder en Op de Beeck kon Van Hooff verschillende keren spreken. 

Na het lezen wat Van Hooff allemaal meemaakte, kan je alleen maar bewondering hebben in deze figuur. Hij is net als vele anderen onbekend voor het grote publiek, dankzij Johan Op de Beeck komen we meer te weten over deze vaderlandse held.

Achteraan het boek staan nog 16 foto’s van o.a. geheim agent Jef Van Hooff, eerste minister Achille Van Acker en CIA-baas Allen Dulles.

ISBN: 9789464100518 – Paperback – 352 blz – Prijs; € 24,99 – Uitgeverij: Horizon 

https://www.horizon.be/boek/De-staatsvijand-T299.html