Recensie: Mode De MoMu Collectie – Antwerpen – Kaat Debo, Romy Cockx & Wim Mertens

on

Het Modemuseum in Antwerpen is na ruim drie jaar renovatiewerken opnieuw open. Het museum werd tevens uitgebreid met een nieuwe tentoonstellingsruimte voor de presentatie van de eigen collectie. In deze nieuwe tentoonstellingsruimte op het gelijkvloers presenteert het museum ‘Mode uit de MoMu-collectie’: een vaste opstelling die avant-garde Belgische (en internationale) mode belicht aan de hand van silhouetten, beeld- en archiefmateriaal uit de meer dan 35.000 stuks-rijke MoMu-collectie. 

Zo kunnen bezoekers onbeperkt terecht in MoMu, ook wanneer de tijdelijke tentoonstellingen omgebouwd worden. De collectiepresentatie zal elk jaar roteren om een zo groot mogelijk deel van de MoMu-collectie te tonen, van hedendaagse mode tot historische kledij, textiel en accessoires.

Naar aanleiding van de expo werd het boek ‘Mode. De MoMu collectie – Antwerpen’ uitgegeven door Lannoo,

De grootste modecollectie van België eindelijk gebundeld in één naslagwerk!

Het boek ‘MODE. De MoMu-collectie Antwerpen’ brengt een gecureerde selectie samen, verrijkt met context, grafisch en archiefmateriaal uit de MoMu-bibliotheek.

Het voorwoord is van Kaat Debo, directeur van het Mode Museum Antwerpen, en in De Momu-collectie: de kunst van het kiezen komen we meer te weten over de geschiedenis van het museum, aangevuld met tientallen foto’s van het museum en de collectie.

Het MoMu bewaart de grootste collectie textiel, designer- en historische kleding in België en biedt een representatief overzicht van de West-Europese damesmode van de achttiende eeuw tot nu.

In het lijvige boek ‘Mode. De MoMu collectie – Antwerpen’ (448 blz) vinden we verder honderden prachtige foto’s terug van werken van Belgische en buitenlandse ontwerpers, zoals Dries Van Noten, Raf Simons, Ann Demeulemeester, Dirk Bikkembergs, Walter Van Beirendonck , Rei Kawakubo, Yohji Yamamoto, Ann Salens, Bernhard Willhelm, Dirk Bikkembergs, Helmut Lang en de hoeden van de Britse hoedenmaker Stephen Jones. Ook de jongste generatie komt aan bod met werk van onder andere Glenn Martens, Rushemy Botter & Lisi Herrebrugh en Demna Gvasalia.

Naast de ontwerpers en hun ontwerpen, krijg je in dit boek ook blik op enkele van de duizenden stukken die het MoMu bezit. Van onderkleding, witgoed, de collectie japonnen gedragen tussen 1750 en 1950 tot schoenen door de jaren heen. Ook streekgebonden kleding, baby- en kinderkleding, sportkleding en dames accessoires, zoals handtassen o.m. van Delvaux, hoofddeksels, handschoenen, schoenen en sieraden en de mooie collectie van Belgische kant.vind je terug in dit boek.

Tussen al dit moois wordt er ook aandacht geschonken aan hoe de MoMU collectie tot stand kwam en de keuzes van hun collectie, de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, het maken van kleding en het bedrukken van stoffen

Om af te sluiten geeft het MoMU een blik in hun bibliotheek en archief bestaande uit enkele van de duizenden handelsbrieven die het musea bezit,covers van magazines en uitnodigingen voor shows door de jaren heen.

‘MODE. De MoMu-collectie Antwerpen’ is een must-have voor elke modeliefhebber. Dit uiterst verzorgd boek is dé bijbel van de Belgische mode en sluit perfect aan bij een bezoek aan het Antwerpse museum. 

ISBN: 9789401474146 – Hardback – 448 blz – Prijs: € 59,00 – Uitgeverij: Lannoo

https://www.lannoo.be/nl/mode