Recensie: Dita – Het waargebeurde en aangrijpende verhaal van De bibliothecaresse van Auschwitz – Dita Kraus

Bij uitgeverij Boekerij is met ‘Dita – Het waargebeurde en aangrijpende verhaal van De bibliothecaresse van Auschwitz’ de Nederlandse vertaling van het boek Odložený život/ A Delayed Life verschenen. In ‘Dita’ vertelt Dita Kraus, de in 1929 in Praag geboren Joodse vrouw, haar levensverhaal. Kraus vertelt over haar ongelooflijk moedige leven, dat getekend werd door de Tweede Wereld­oorlog.

In het eerste deel vertelt Dita Kraus, geboren als Edita Polach, over haar kindertijd. Ze had een zorgeloze jeugd en groeide op in een warm en veilig gezin. Tot in 1939 de Tweede Wereldoorlog begon. Er brak een harde tijd aan voor de 10-jarige Dita en haar familie. Tsjecho-Slowakije werd bezet door de Duitsers en haar vader werd ontslagen omdat hij Jood was.

Dita en haar ouders werden door de nazi’s, net als duizenden andere Joden, gedeporteerd naar het doorgangskamp in Theresienstadt. Na dertien maanden in het getto te hebben geleefd, werden ze op 18 december 1943 op een goederentrein geduwd, met als bestemming het beruchte concentratiekamp in Auschwitz.

Daar werden ze ingedeeld in het familiekamp en terwijl haar ouders moesten werken, verbleef Dita in het Kinderblock. Dankzij kampoverste Fredy Hirsch werd ze er de bibliothecaresse. Zeer nauwkeurig beschrijft ze haar rol als bibliothecaresse van de kostbare boeken die de gevangenen langs de bewakers wisten te smokke­len. 

Dita en haar moeder, haar vader is inmiddels gestorven, ontsnapten aan de gaskamer en werden per trein naar Hamburg gebracht, waar ze hard moesten werken en amper eten kegen. Via Hamburg, Neugraben en Tiefstack belandden ze uiteindelijk in het krijgsgevangenen- en concentratiekamp Bergen-Belsen.

Na de bevrijding reisde de inmiddels 16-jarige Dita alleen terug naar Praag, ook haar moeder was intussen overleden, waar ze bij haar tante introk. In 1947 huwde ze met de auteur Otto B. Kraus, die ook de Holocaust overleefde. Het koppel verhuisde in 1949 naar Israël en Dita en Otto kregen drie kinderen. Dita werkte er onder andere als leraar. Sinds de dood van haar man in 2000 woont ze alleen in de stad Netanya.

‘Dita’ bevat een aangrijpend en emotioneel verhaal over welke onmenswaardige toestanden een jong meisje moest ondergaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dita Kraus vertelt haar hele indrukwekkende le­vensverhaal in haar eigen woorden, woorden waarvan je als lezer stil van wordt.

Het lijvige boek (432 blz) is ingedeeld in drie grote delen, die samen onderverdeeld zijn in 53 hoofdstukken. Dita Kraus neemt geen blad voor de mond en vertelt eerlijk haar verhaal. Een verhaal over verdriet, pijn en vernedering, maar ook over hoop en geluk.

Over WO II zijn al vele boeken geschreven, die elk een ander aspect van deze gruwelijke tijd belichten. Het is belangrijk dat er over de holocaust boeken blijven geschreven worden. Uit respect voor de miljoenen slachtoffers van de nazi’s mogen de wreedheden en gruweldaden die in die tijd plaatsvonden nooit vergeten worden en moeten ze doorgegeven worden van generatie op generatie.

ISBN: 9789022593233 – Paperback – 432 blz – Prijs: € 20,99 – Uitgeverij: Boekerij – Ook verkrijgbaar als e-book

https://www.boekerij.nl/producten/dita-9789022593233