Recensie: Het donker – Emma Haughton

on

De Britse Emma Haughton is een succesvol auteur. Haar YA-boeken werden genomineerd voor de Carnegie Medal en Amazin Book Awards en door de Sunday Express en The Independent verkozen tot de beste boeken van het jaar. Met ‘Het donker‘ is haar eerste thriller voor volwassenen verschenen.

Het verhaal

De Britse Kate North gaat als EHBO-arts in het poolstation United Nations Antarctica (UNA) werken op de zuidpool. Het UNA brengt wetenschappers van over de hele wereld bijeen om het onderzoek naar klimaatverandering te bevorderen. Naast wetenschappers verblijven er ook o.a. koks, loodgieters, elektriciens en een arts op het poolstation. 

Kate draagt een geheim met zich mee en het verblijf op Antarctica komt haar goed uit. Hier kent niemand haar en wordt er niet gepraat over haar tragisch verleden. Hier kan ze rustig de draad van het leven opnieuw oppikken. 

Kate gaat er de Franse arts Jean-Luc Berras vervangen, die twee maanden geleden om het leven is gekomen. Het valt Kate direct op dat er over Jean-Luc geen woord wordt gerept op het onderzoeksstation. Zijn dood hangt als een vloek over het UNA.

Kate probeert voorzichtig uit te zoeken wat er met haar voorganger gebeurd is. Maar terwijl het station in een totale winterduisternis gehuld wordt, begint ze te vermoeden dat de dood van haar voorganger niet toevallig was. En hoe meer vragen Kate stelt, hoe gevaarlijker het wordt voor iedereen…

Eén dood lichaam. Twaalf verdachten. 24 uur totale duisternis.

‘Het donker’ is een uitstekende thriller van de Carnegie Medal-genomineerde auteur Emma Haughton. Het verhaal is zowel spannend, claustrofobisch, aangrijpend als mysterieus, waarin er onverklaarbare dingen gebeuren. De setting voor dit boek is ook uniek, een verhaal dat zich afspeelt op Antarctica kom je niet elke dag tegen.

De vertaalrechten zijn verkocht aan meer dan 15 landen en ook de filmrechten van deze winterthriller zijn reeds verkocht!

Emma Haughton weet de personages goed te omschrijven. Als lezer leer je alle mensen op het UNA beter kennen en het feit dat er zich een moordenaar tussen bevindt, maakt je alleen maar nieuwsgierig en wil je zo snel mogelijk weten wie de dader is.

Met ‘Het donker’ heeft Emma Haughton een topthriller afgeleverd. Ik kan dit razend spannende boek iedereen aanbevelen en ik kijk al uit naar de opvolger!

ISBN: 9789024595822 – Paperback – 368 blz – Prijs: € 21,99 – Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

https://www.lsamsterdam.nl/boek/het-donker/