Recensie: Het circus van de vrijheid – Sue Smethurst

on

‘Het circus van de vrijheid’ van Sue Smethurst is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een Joods gezin dat dankzij het beroemde Circus Staniewski ontsnapte aan de nazi’s.

Het verhaal begint in 1936. Mindla Levin woont samen met haar ouders en broers en zussen in de Poolse stad Warschau. Ze werkt er in een leerlooierij en verdient met dat zware werk niet veel geld. 

Haar leven verandert plots wanneer ze toevallig Kubush Horowitz leert kennen. Kubush, ook gekend als Michael Horowitz, is een clown bij het rondtrekkende Circus Staniewski. De twee worden verliefd en trouwen, zij het dat Mindla’s vader niet opgezet is met een clown als schoonzoon.

In de zomer verandert de houding van de Polen tegenover de Joden. Hun huizen worden bestormd, ramen worden ingeslagen en meubels worden vernield. De Joden worden vervolgd en velen trekken naar het buitenland.

En dan begint de Tweede Wereldoorlog. Mindla en Kubush zijn net getrouwd. Mindla is zwanger van hun eerste zoontje, wanneer de nazi’s Polen binnenvallen.

Het is dankzij het circus dat het jonge gezin met vervalste papieren Polen kan ontvluchten en ze trekken naar Rusland.  Hun vlucht duurde uiteindelijk tien jaar en leidde hen over drie continenten, om zich uiteindelijk in Australië te vestigen.

Haar vader Shmuel en haar zussen Sonia, Shara en Minya hadden niet zoveel geluk. Zij werden, net als 870.000 andere Joden, vermoord in het concentratiekamp in Treblinka.

‘Het circus van de vrijheid’ is een prachtig geschreven boek van Sue Smethurst, met een aangrijpend verhaal over wat de familie Levin meemaakte. Het leest als een roman, maar dit verhaal is waargebeurd. Als lezer voel je zo de angst, het verdriet en de pijn van Mindla en haar familie, maar gelukkig waren er ook momenten van vreugde en liefde in hun leven.

Er zijn al ontelbare boeken verschenen over de Joden tijdens de oorlog, en dat is nodig. Want wat er toen gebeurd is, mag niet vergeten worden. Generatie op generatie moeten deze gruwelijke feiten doorgegeven worden.

Sue Smethurst heeft meerdere prijswinnende boeken op haar naam staan. Ze is getrouwd met Ralph, een kleinzoon van Mindla en Michael. Hoe meer ze leerde over haar schoonfamilie, hoe sterker ze voelde dat dit verhaal verteld moest worden. Met ‘Het circus van de vrijheid’ heeft ze haar verhaal kunnen schrijven.

ISBN: 9789026156571 – 320 blz – Prijs: € 17,99  Uitgeverij: De Fontein – Ook verkrijgbaar als e-book

http://www.uitgeverijdefontein.nl/boek/het-circus-van-de-vrijheid/