Recensie: Moordgriet – Benny Baudewyns

on

Bij uitgeverij Vrijdag is met ‘Moordgriet’ de nieuwste thriller van Benny Baudewyns verschenen. Baudewyns won in 2002 de Diamanten Kogel met ‘De Emerson Locomotief’. Met ‘De Antarctica Theorie’ werd hij genomineerd voor de Gouden Strop 2008. Naast thrillers schrijft Benny ook toneelstukken.

In deze knap geschreven thriller maken we kennis met Theo Parein, de zakenman en BV die sinds hij zijn farmaceutisch bedrijf verkocht heeft, geïnvesteerd heeft in o.a. een Oostendse bouwfirma, een indoorpiste en zetelt in talrijke bedrijven in de raad van bestuur. Nu heeft hij geïnvesteerd in Durbuy, het kleinste stadje van België. Hij heeft er naast het gerenommeerde restaurant Le Cerf des Ardennes ook nog andere restaurants, hotels en twee golfterreinen gekocht en de man koestert nog meer grootse plannen voor de plaatselijke toeristische industrie.

Maar dan loopt er iets mis in restaurant Le Cerf des Ardennes. Parein is er zeker van dat de Chinese maffia er iets mee te maken heeft. Want hij wordt door Shao Ongkiewang bedreigd omdat hij zijn pillenbedrijf veel te duur verkocht heeft aan hem, en Shao wilt een deel van het geld terug .

Ronny Tervaete, die in Baudewyns thriller ‘Hartenvreter’ begrafenisondernemer was, leeft en werkt nu in de Ardennen. Hij woont op Camping André in Durbuy en werkt voor Theo Parein. Ronny rijdt als bestuurder met het toeristisch treintje door het stadje. 

Tegen zijn wil in raakt Ronny betrokken bij de zaak rond Theo Parein en de Chinese maffia. Zeker wanneer zijn Senegalese vriendin Mata plots verdwenen is. Dit is voor Ronny het begin van een ongelofelijk avontuur en vol wilde achtervolgingen. Hij wil kost wat kost zijn vriendin terugvinden en komt meermaals in een benarde situatie terecht. Hoe meer Ronny zijn best doet om Mata te vinden, hoe meer hij in de problemen geraakt…

‘Moordgriet’ van Benny Baudewyns is een fantastisch geschreven thriller. Het boek is ingedeeld in 90 korte hoofdstukken, wat gemakkelijk weg leest. De auteur heeft een zodanig goede schrijfstijl, dat je steeds nieuwsgierig bent naar het vervolg en amper kunt stoppen met lezen. ‘Moordgriet’ is een thriller vol spanning en actie, maar ook met de nodige dosis humor.

Hoewel Baudewyns is zijn boek schrijft dat elke overeenkomst met bepaalde personen louter toevallig is doet het personage Theo Parein de aandachtige lezer onmiddellijk denken aan de bekende Gentse ondernemer, die eigenaar was van een farmaceutisch bedrijf en fors geïnvesteerd heeft in Durbuy.

Ook Serge Van Es, de grote baas van Flat 67, het productiehuis van kinderprogramma’s en -films, verwijst naar de man die bekend geworden is dankzij een pratende hond. En wat denk je van Pierre Meunier, de voormalige judocoach die ook bekend is als de bulldog van Middelkerke..

‘Moordgriet’ is een thriller met een verhaal dat zich zowel in de Ardennen, de Arabische Emiraten als in Senegal afspeelt en die op geen enkel moment verveelt. Wat De Boekenkast betreft: een aanrader!

ISBN: 9789464340679 – Paperback – Prijs: € 22,50 – Uitgeverij: Vrijdag

https://www.uitgeverijvrijdag.be/product/5042978/moordgriet