Recensie: Rein – Wim Duijst

on

Auteur Wim Duijst (1953) woont en werkt in Utrecht, maar is opgegroeid in Spakenburg. Nadat zijn eerste twee boeken bij De Geus verschenen, publiceerde hij in 2012 bij Uitgeverij Marmer de roman ‘Zwijgend verleden’. Daarna volgden ‘De engel van Spakenburg’, ‘Een man uit de krant’, de novelle ‘Dood zaad’ en ‘Het verzwegen kind’. Bunschoten- Spakenburg speelt vaak een rol in zijn romans, zoals ook in zijn nieuwste roman ‘Rein’, gebaseerd op Wims eigen ervaring als nierdonor.

REIN

De 48-jarige Rein Vaneveld woont samen met zijn vrouw Christa in Utrecht. Hij heeft een ernstige nierafwijking en zonder donornier zal hij zeker overlijden. In zijn directe omgeving is niemand die een nier kan afstaan, ook zijn vrouw Christa is daar niet toe in staat, ze lijdt aan een depressie en is herstellende van een burn-out.

Ten einde raad plaatst Rein een oproep op Facebook. Het is zijn ex-liefje Jenny Kleinendorst die het bericht leest en direct bereid is om hem een nier te geven. Rein en Jenny hadden dertig jaar een korte, maar heftige relatie, tot ze in bed werden betrapt door haar vader en hij haar dwong de relatie te beëindigen. 

De twee spreken af in een café en hoe meer ze met elkaar praten, hoe meer gevoelens ze voor elkaar hebben. Maar Rein is bang dat Jenny op haar besluit zal terugkomen en Christa, die merkt dat er iets bloeit tussen Rein en Jenny, is bang dat haar man haar zal verlaten…

“Hoi, ik ben Rein Vaneveld, 48 jaar, en ik ben op zoek naar een nier.”

‘Rein’ is een pracht van een roman over een niet alledaags thema: nierdonatie. Wim Duijst heeft het verhaal met een vlotte pen geschreven, wat er voor zorgt dat de roman vlot wegleest. De personages zijn goed uitgewerkt en al snel krijg je sympathie voor de hoofdrolspelers en ben je steeds benieuwd naar wat komen zal. De auteur weet waarover hij schrijft, hij heeft zelf een nier afgestaan aan een jeugdvriend.

‘Rein’ is een uitstekende roman die we zeker kunnen aanbevelen, met enkele onverwachte wendingen en terwijl je het boek leest, stel je je als lezer automatisch dé vraag. Zou ik een nier afstaan aan een goede vriend(in)? Want hoe klein de kans ook is om te mislukken, het is toch een moeilijke beslissing die je moet nemen.

Eind 2020 stonden er in totaal 1257 mensen op de wachtlijst voor een orgaan waarvan 828 voor een nier (al dan niet in combinatie met een ander orgaan). In 2020 vonden 806 niertransplantaties plaats, waarvan 45 procent met een nier van een levende donor. De gemiddelde wachttijd is 2,2 jaar. Jaarlijks overlijden er mensen op de wachtlijst omdat een donornier te laat komt.

ISBN: 9789460684791 – Paperback – 288 blz – Prijs: € 21,99 – Uitgeverij: Marmer

Advertentie