Recensie: Vreemdeling – Gerda Debyser

on

Auteur Gerda Debyser uit Tervuren heeft met ‘Vreemdeling’ haar vierde boek geschreven. ‘Vreemdeling’ is een roman voor tieners van 11 tot 15 jaar en gaat over Liza en Yass, twee jongeren die elkaar toevallig ontmoeten.

Liza Sorgeloze is een tiener die lijdt aan gezichtsblindheid, wat wil zeggen dat ze door een fout in haar genen geen gezichten kan onthouden. Aan de bushalte raakt ze toevallig in gesprek met Yass, een Soedanees die in een opvangcentrum woont. Er is direct een klik tussen de twee en een tijdje later komen ze elkaar opnieuw tegen.

Wanneer Liza en haar vrienden gaan zwemmen, nemen ze Yass mee. Maar die heeft een heilige schrik van het water en loopt het zwembad uit. Liza rent hem achterna en de jongen begint mondjesmaat zijn verhaal te vertellen.

Via flashbacks komen we meer te weten hoe Yass in België beland is. Hij is samen met zijn ouders gevlucht uit zijn geboorteland. Het werd een verschrikkelijke reis, want tijdens een storm op zee is zijn moeder verdronken en zijn vader is sindsdien vermist.

Liza en Yass vertoeven meer en meer in elkaar gezelschap en krijgen gevoelens voor elkaar, ondanks het feit dat Liza’s ouders hun dochter verbieden om met een zwarte vreemdeling in contact te komen…

‘Vreemdeling’ is een prachtige jeugdroman, een absolute aanrader!

‘Vreemdeling’ is een uitstekende roman voor tieners. Het boek bevat een vlot geschreven verhaal, dat zowel grappig als ontroerend is, en zo uit het leven gegrepen is. Je voelt als lezer mee met Yass, wat hij heeft meegemaakt, wens je niemand toe.

Het nieuwe boek van Gerda Debyser bevat thema’s zoals racisme, vluchtelingen, verliefdheid en leven met een aandoening. Thema’s die tot nadenken aanzetten. Het verhaal, met goed uitgewerkte personages, leest vlot en steeds wil je meer te weten komen over Yass en Liza, zodanig dat je het boek het liefst in één ruk uitleest!

Gerda Debyser

Gerda Debyser (°1957) is een moeder van vier, oma zelfs, en toch nog een beetje dat tienermeisje, dat zich heerlijk weg van de wereld tekent en schrijft. Nog lang niet te oud om kinderdromen waar te maken! En dus werden artistieke schetsen gaandeweg tentoonstellingen en creatieve schrijfsels heuse boeken.

Jongeren herkennen zich perfect in de leefwereld van haar vlotte jeugdverhalen en de bijzondere thema’s fascineren zelfs volwassen curieuzeneuzen. Niets mis mee, hoor: je bent tenslotte ook nooit te oud om tienerboeken te lezen! Meer info over Gerda op https://gerdadebyser.be/

Vreemdeling – ISBN: 9789460796036 – Paperback – 216 blz – Prijs: € 19,00 – Uitgeverij: Het Punt

www.uitgeverijhetpunt.be/product/vreemdeling/

Advertentie