Boek in de kijker: Iconen – Erik Vlaminck

on

Erik Vlaminck is een schrijver die maatschappelijk engagement weet te combineren met goede literatuur. Hij is actief als romancier, theaterauteur, columnist en pamflettist. Erik Vlaminck is lid van de Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde en is voorzitter van PEN Vlaanderen.

Tot zijn bekendste werken behoren de romans ‘Suikerspin’, ‘Brandlucht’, ‘De Zwarte Brug’ en ‘Een berg mens onder witte lakens’. Ook zijn columns ‘Brieven van Dikke Freddy’ genieten ruime bekendheid.

Met ‘Iconen’ heeft Vlaminck een nieuwe roman geschreven. De auteur neemt in zijn nieuwste boek de lezer mee naar een psychiatrisch centrum in de jaren 70. Vijftig jaar later dreigen de vergeetputten van toen vergeten te worden..

In ‘Iconen’ maken we kennis met de 27-jarige broeder econoom, een voormalige broeder die in een instelling werkt. Je komt als lezer onder andere te weten waarom dokter Bluck, een luitenant kolonel, niet bepaald zijn beste vriend is en waarom hij zijn vader ‘meneer-mijn-vader’ noemt.

Ook figuren als Willem Weyn, meneer Michielsen van de conservenfabriek, Bert Vercammen en Monique Lembrechts passeren de revue.

 ‘Gij gaat toch ook niet beginnen, zeker! Waarom zoudt ge nutteloze kosten maken? Er zijn verdorie kleren! Er zijn kleren genoeg! We hebben een hele kast vol kleren! We hebben van alle maten minstens drie stuks! Als er bezoek voor een van de jongens komt, dan sjorren we die een broek aan zijn lijf en trekken een trui over zijn kop. En dan brengen wij die aangeklede sukkelaar netjes in een karreke naar de bezoekzaal. Meer moet dat toch niet zijn. Hebt gij daar al ooit reclamaties over gehoord? Of moeten we ze misschien ook een plastron rond hun nek draaien en een hoed op hun kop zetten?’

Met deze roman, die in de ik-vorm geschreven is, confronteert Erik Vlaminck de lezer met de rauwe realiteit van wat er zich afspeelt in een Vlaamse psychiatrie tussen augustus 1975 en maart 1976 . Het boek gaat over de meest ernstige situaties en wordt gebracht met de nodige dosis humor, maar stemt ook aan tot nadenken.

Lees HIER alvast een fragment uit ‘Iconen’.

ISBN: 9789464341515 – Paperback – Prijs: € 22,50 – Uitgeverij: Vrijdag

https://www.uitgeverijvrijdag.be/product/8744020/iconen

Advertentie