De Robbedoesvrienden 1 – Een Robbedoesvriend is moedig en eerlijk – Jean-David Morvan

September 1943. Als Flup zoals elke week zijn geliefkoosde stripmagazine Robbedoes bij de krantenkiosk wil kopen, hoort hij van de krantenverkoper dat het blad gecensureerd werd door de Duitse bezetter en dus niet meer mag verschijnen. Ontgoocheld keert Flup terug naar huis. Maar niet voor lang, want een lid van de club van de Robbedoesvrienden blijft niet bij de pakken zitten.

Hij trommelt de andere clubleden op en samen zullen ze actie ondernemen. Vijftien maanden later staat een man diep bedroefd aan het graf van twee jongeren. Ze stierven als martelaren voor de vrijheid. Die man is hoofdredacteur Jean Doisy, zelf een grote verzetsstrijder en schrijver van de morele code in 1938. Hij zal dat verlies de rest van zijn leven met zich meedragen…

De trilogie De Robbedoesvrienden vertelt het tot nu toe vrij onbekende, maar zeer pakkend en waargebeurd verhaal over jongeren die, geïnspireerd door hun geliefkoosde weekblad Robbedoes, tijdens de Tweede Wereldoorlog de kant van het verzet kozen.

Het verhaal wordt verteld op maat voor jongeren en de reis van de verzetskinderen wordt in deze reeks opnieuw afgelegd. Van hun bewustwording tot de manier waarop zij elke subtiele oproep van de krant letterlijk namen, elk van hun heldendaden weerklinkt in een van de negen morele verbintenissen van de Robbedoesvrienden…

Dit eerste deel van De Robbedoesvrienden is een pracht van een album met een sterk verhaal, waarin een stukje geschiedenis is in verweven. Zo was Jean Doisy de eerste hoofdredacteur van het stripweekblad Spirou/Robbedoes en richtte hij in 1938 op vraag van de lezers de Robbedoesclub VRIENDEN VAN ROBBEDOES officieel op.

Het scenario van deze trilogie is van Jean-David Morvan. De prachtige tekeningen zijn van de hand van David Evrard, met de hulp van Ben BK, die ook voor de inkleuring zorgde. Achterin het album vinden we nog diverse wist-je-datjes en andere interessante info terug.

ISBN: 9789031440696 – Paperback – 64 blz – Prijs: € 17,99 – Uitgeverij: Dupuis

Een Robbedoesvriend is moedig en eerlijk

Advertentie