Recensie: Gaston & Leo. Met lach en traan – Kobe Van Herwegen

on

Kobe Van Herwegen heeft met ‘Gaston & Leo. Met lach en traan’ een pracht van een boek geschreven over het iconisch, komisch duo Gaston & Leo. Dertig jaar nadat Leo Martin stierf is er eindelijk een uniek en compleet boek, met talrijke, vaak nooit gepubliceerde foto’s, verschenen.

Kobe Van Herwegen sprak de voorbije drie jaar met familie en kennissen die betrokken waren bij het ontstaan en het wedervaren van het komische duo. Het resultaat is ‘Gaston & Leo. Met lach en traan‘. Het boek is ook de basis voor het script dat Kobe schreef, samen met topregisseur Frank Van Laecke en co-bezieler Dirk Van Vooren voor ‘Gaston & Leo – De Hommage Musical,’ een productie van Backstage Producties.

Met ‘GASTON & LEO. MET LACH EN TRAAN’ brengt Kobe Van Herwegen de erfenis van komische duo weer tot leven

Met ‘Gaston & Leo. Met lach en traan’ wordt voor het eerst wordt hun leven en carrière in kaart gezet, geïllustreerd met fotomateriaal uit de persoonlijke archieven van beide komieken en aangevuld met anekdotes en quotes.

Van 1972 tot en met 1993 vormden Gaston Berghmans en Leo Martin het populaire komische duo Gaston & Leo. Tijdens de hoogdagen van hun succes spelen ze in blijspelen, schitteren ze op tv of op het witte doek en doorkruisen ze met hun theatershows het hele land.

Met Gaston als de clown en Leo als trouwe aangever breken ze alle records. Maar hoe overweldigend hun succes ook lijkt, de medaille heeft een keerzijde. Hun volkse tongval en laagdrempelige humor zijn een doorn in het oog van de ‘betere’ pers. En terwijl de lach op het podium zegeviert, werpen slepende ziektes achter de schermen een schaduw over hun geluk.

‘Gaston & Leo. Met lach en traan’ is ingedeeld in 9 grote hoofdstukken over (uiteraard) Gaston Berghmans en Leo Martin. Over hun tijd in de Ancienne Belgique, hun televisieprogramma’s, films en theaterstukken. Maar ook over o.a de singles en lp’s die ze uitbrachten, over Henk van Montfoort, de platenwinkel van Leo, hun exclusiviteitscontract bij VTM en de periode van Gaston zonder Leo.

vlnr: Kobe Van Herwegen, Chantal Berghmans, René Vlaeyen en Martine De Waegeneire

Het voorwoord werd geschreven door Stijn Coninx, eerste regieassistent van de film ‘Zware Jongens’ en regisseur Frank Van Laecke. Het nawoord is van Rene Vlaeyen, hun legendarische producent.

Chantal Berghmans en Martine De Waegeneire

‘Gaston & Leo. Met lach en traan’ is een zeer verzorgd boek met hardcover en gedrukt op kwaliteitspapier. Het bevat unieke weetjes en quotes van Vlaanderens bekendste komische duo, maar ook prachtige foto’s uit de oude doos. Kobe Van Herwegen kan trots zijn op zijn nieuwste boek, het is een pareltje over twee komieken die nooit vergeten zullen worden.

Tijdens de voorstelling van het boek mochten Chantal Berghmans en Martine De Waegeneire, de dochters van Gaston Berghmans en Leo Martin, het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Kobe Van Herwegen is acteur, goochelaar en auteur met een grote passie voor onze circus- en theatergeschiedenis. Hij schreef eerder Chapeau, over onze Belgische goochelgeschiedenis, Meisje met de feeënvingers en Circus Ronaldo, Karavaan der verwondering en groeide op met Gaston en Leo als grote voorbeeld.

ISBN 978-94-6401-457-0 – Hardcover -167 blz – Prijs: € 29,50 – Uitgeverij: Pelckmans

Het boek ‘Gaston & Leo. Met lach en traan’ is te koop via de website van uitgeverij Peckmans

Advertentie