Recensie: De doden moeten hun getal hebben – Jo Claes

on

Bij uitgeverij Houtekiet is met ‘De doden moeten hun getal hebben’ de negentiende misdaadroman van auteur Jo Claes, met de Leuvense inspecteur Thomas Berg in de hoofdrol, verschenen.

Het verhaal begint wanneer enkele spelende kinderen in de tuin van het Van Dalecollege in Leuven een lijk vinden van een jonge vrouw. Het slachtoffer is op een gruwelijke wijze vermoord. Ze is volledig naakt, heeft een foto in haar hand en op de schaamstreek ligt er een druiventros. Opmerkelijk: op de achterkant van de foto staat een mysterieus zinnetje.

Hoofdinspecteur Thomas Berg en zijn team staan voor een raadsel. Niemand heeft deze vrouw als vermist opgegeven en Berg vraagt zich tevergeefs af waarom de moordenaar op zo’n gruwelijke manier te werk is gegaan. De zaak wordt er nog onbegrijpelijker op wanneer blijkt dat de dader een foto van zijn slachtoffer naar de plaatselijke tv-zender ROB heeft gestuurd.

Thomas Berg vreest dat het niet bij één slachtoffer blijft en zijn vrees wordt werkelijkheid wanneer er een tweede vrouw wordt gevonden. Deze keer wordt het lichaam van een onbekende, jonge vrouw gevonden in de buurt van de Sint-Jacobskerk. Opnieuw heeft de dader het slachtoffer op gruwelijke wijze om het leven gebracht en heeft hij haar naakt achtergelaten, met een foto in haar hand en deze keer met een zakhorloge op haar onderbuik.

Berg heeft geen enkel idee wie de dader is en wat zijn motief kan zijn. Ook duiken enkele getallen tijdens het onderzoek steeds weer op en de hoofdinspecteur is er zeker van dat die een betekenis hebben.

De druk om de moorden op te lossen wordt voor Berg en zijn team nagenoeg onhoudbaar, zeker wanneer onder de bevolking de vrees toeneemt dat de moordenaar nog niet van plan is om te stoppen…

Het is steeds een genot om een boek van Jo Claes te lezen, en dat is met deze nieuwe misdaadroman niet anders.

‘De doden moeten hun getal hebben’ is een knap geschreven misdaadroman waarin getallen de rode draad zijn. Dit nieuwste boek van Jo Claes is zowel spannend als mysterieus en bevat een zeer vernuftig geschreven verhaal, met verrassende wendingen en een ijzersterk plot.

Jo Claes neemt de lezer ook in dit boek mee naar Leuven, de stad waar de auteur al jaren woont. Claes is de ideale gids en ambassadeur voor de stad Leuven. Als lezer leer je altijd interessante plekjes en weetjes bij over de universiteitsstad. Bij het lezen van een boek van Jo Claes krijg ik steeds zin om zelf Leuven te ontdekken, en ik denk dat vele lezers dat gevoel hebben.

Jo Claes schreef een aantal novelles en (misdaad)romans en publiceerde bestsellers over mythologie, hagiografie en iconografie. Zijn schrijversloopbaan begon in 1985 met ‘De Stenen Toren’, een verhalenbundel die werd bekroond met de Debuutprijs.

In 2008 verscheen met ‘De zaak Torfs’ zijn eerste misdaadroman over de Leuvense inspecteur Thomas Berg. Zijn zesde boek in deze reeks ‘Getekend vonnis’ (2013) werd genomineerd voor de Gouden Strop en de Diamanten Kogel. Het volgende boek ‘De mythe van Methusalem’ (2014) won de Gouden Strop en de Hercule Poirot Publieksprijs. Ook met ‘Het gewicht van de haat’ (2017) won hij de Hercule Poirot Publieksprijs.

De doden moeten hun getal hebben – ISBN: 9789052400976 – Paperback – 400 blz – Prijs: € 24,99 – Uitgeverij: Houtekiet – Ook verkrijgbaar als e-book

https://www.houtekiet.be/nl/artikelpagina/9789052400976/de-doden-moeten-hun-getal-hebben