Recensie: Het dolle detectivewerk van Magritte & Georgette – In Knokke! – Nadine Monfils  

on

Bij uitgeverij Horizon is met ‘In Knokke!’ het tweede deel van de detectivereeks ‘Het dolle detectivewerk van Magritte en Georgette’ verschenen. Deze whodunit is geschreven door de Belgische auteur, regisseuse en producente Nadine Monfils en is naar het Nederlands vertaald door Petra Van Caneghem. In deze reeks spelen de bekende Brusselse kunstschilder René Magritte, zijn vrouw Georgette én hun hondje Loulou, de hoofdrollen.

Het verhaal

De surrealistische kunstschilder René Magritte en zijn echtgenote Georgette genieten van hun vakantie in het mondaine Knokke-Zoute. Ze genieten er van de zon, de zee en het lekkere eten.

In de eetzaal van het hotel raakt Georgette aan de praat met Roger Doorman, ook een van de gasten van Hotel De La Plage. Roger vertelt haar dat zijn vrouw Daisy al een week spoorloos verdwenen is. Ze heeft hem een brief geschreven, maar de man voelt dat er iets niet klopt. 

Wanneer René en Georgette zich amuseren op het strand van Knokke-Heist, Georgette al wat meer dan brompot René, vindt hun hondje Loulou een hand in het zand. René graaft in het zand en ontdekt het lichaam van Roger Doorman. Gaat het hier om zelfmoord of is hij uitgegleden op een golfbreker?

De Magrittes denken aan moord en dit verdacht overlijden is een ideale kans voor het echtpaar om op eigen houtje een onderzoek te starten. Want als René en Georgette één ding graag doen, is het moorden oplossen.

Als een echte detective met zaklamp en vergrootglas stort René zich in een nieuw avontuur, bijgestaan door de steeds nieuwsgierige Georgette en ook Loulou speelt een belangrijke rol in dit gloednieuw verhaal…

‘In Knokke!’ is net als het eerste deel ‘Nu breekt mijn pijp!’ een heerlijke whodunit van de Belgische auteur Nadine Monfils. Het verhaal is zowel spannend, mysterieus als grappig en is ingedeeld in 71 korte hoofdstukken, wat gemakkelijk wegleest.

In het detectiveverhaal komen talrijke schilderijen van de wereldbekende schilder aan bod, net als diverse, al dan niet waargebeurde feiten, uit het leven van Magritte. Dit boek is zo goed geschreven dat je het niet kunt wegleggen voor je te weten komt wie de dader is. Het verhaal is van begin tot einde boeiend en eindigt met een knap geschreven plot.


Nadine Monfils (1953) is een Belgische schrijfster, regisseuse en producente, die woont in het Parijse Montmartre. Ze is vooral bekend om haar detectiveromans en thrillers, die meermaals bekroond werden. Ze geeft schrijflessen (onder andere in Franse gevangenissen), had een kunstgalerie in Brussel en was ook een tijdlang comédienne.

De figuur René Magritte heeft haar altijd al geboeid en ze heeft het geluk gehad om zijn echtgenote Georgette te ontmoeten in hun huis in Schaarbeek. René was toen al overleden. Nadine Monfils schrijft met dit boek geen biografie over de schilder, maar een fictief verhaal, waarin ze de personages zo getrouw mogelijk heeft neergezet volgens het beeld dat ze kon opmaken uit hun gedachten, interviews met en schrijfsels over hen.

ISBN: 9789464102406 – Paperback –  256 pagina’s – Prijs: € 22,99 – Uitgeverij: Horizon – Ook verkrijgbaar als e-book en luisterboek

In Knokke! – Nadine Monfils – Horizon

Advertentie