Recensie: Duivelskind – Elle Dolores Heirman

on

Elle Dolores Heirman heeft met ‘Duivelskind’ een boek geschreven over haar eigen leven. Een pakkend, waargebeurd verhaal over een meisje dat van bij de geboorte op geen liefde en vriendschap kon rekenen van haar moeder.

Het verhaal

Esther groeit op in een gezin waarin moeder aan de drank zit en die van bij de geboorte haar dochter een mislukking noemt. Esther is het kind dat ze nooit gewild heeft.

Het meisje krijgt geen liefde van haar mama, alleen maar verwijten en slagen. Voor moeder is haar oudste dochter een duivelskind, een heks. Al haar liefde gaat naar Esthers zusje, die niets verkeerd kan doen. Gelukkig is er haar papa nog, die wel liefdevol is voor haar. Jammer genoeg voor Esther is die dikwijls in het buitenland voor zijn werk.

Het leven van Esther is een ware hel, elke dag met een bang hartje de confrontatie aangaan met haar moeder, die ze steevast Ze noemt in het boek. Esther wordt zowel psychisch als lichamelijk mishandeld en ze voelt zich een klein, mager en lelijk scharminkel.

Terwijl Esther in angst leeft, blijven de ogen van de buitenwereld dicht voor het verborgen geweld dat zich afspeelt achter de muren van haar ouderlijk huis…

‘Duivelskind’ vertelt het pakkende en aangrijpende levensverhaal van Elle Dolores Heirman, die niet op de minste waardering en liefde kon rekenen van haar mama. Een verhaal waar je als lezer van stil wordt en het is bewonderingswaardig dat Elle haar verhaal heeft kunnen neerschrijven. Je voelt zo de pijn en de angst van dit meisje, dat van bij de geboorte niet welkom was in haar moeders wereld.

Ik heb ‘Duivelskind’ met veel respect gelezen en probeerde mij het leven van Esther in te beelden, maar zoveel onrecht kun je je gewoonweg niet inbeelden. Ik heb veel bewondering voor het feit dat het onzekere meisje, dat Esther van kleins af was, uitgegroeid is tot een sterke, volwassen vrouw die uiteindelijk het geluk en de liefde in haar leven heeft gevonden. Ondanks dat geluk eindigt het boek met een triest slot…

“Dit boek is een autobiografische thriller, bedoeld voor iedereen die de ogen wil openen voor verborgen geweld achter de mooie deuren van een Brasschaatse woning. Ervaar van op de eerste rij de angst en het onbegrip van een kind dat zich ongeliefd voelt door een ouder.” – Elle Dolores Heirman.

‘Duivelskind’ is het debuut voor de Antwerpse Elle Dolores Heirman (1980), die sinds 2013 met haar vriend op het Franse platteland woont, en er verwaarloosde en achtergelaten dieren opvangt. Elle, de voormalige leerkracht en sp.a-gemeenteraadslid in Brasschaat, zorgt er dagelijks voor haar 47 dieren én schrijft een tweetal uur per dag. Geen dag zonder geschreven te hebben is haar motto!

ISBN: 9789493306349 – Hardcover – 154 pagina’s – Prijs: € 25,00 – Uitgeverij: Willems Uitgevers

Duivelskind – Elle Dolores Heirman

Advertentie