Bij uitgeverij Marmer is het boek ‘Laatste lente aan de Seine’ van auteur Jeroen Kuypers verschenen. Deze roman is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af tussen juli 1943 en augustus 1944.
Het verhaal
‘Laatste lente aan de Seine’ bevat twee verhaallijnen die zich afspelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het eerste verhaal gaat over de Joodse Elise Calman. Ze is getrouwd met markies Armand RohanPolduc en voelt zich in de gruwelijke oorlogsdagen redelijk veilig. Tot ze wordt opgepakt door Duitse soldaten en terecht komt in het doorgangskamp Drancy, om later gedeporteerd te worden naar Polen.
Elise ontsnapt aan de dood omdat ze kunsthistoricus is en wordt naar Parijs gebracht. Ze wordt bij kolonel von Behr tewerkgesteld, daar moet ze de inventaris van leeggeroofde Joodse huizen op waarde taxeren.

De tweede verhaallijn gaat over Max von Trettlow, een architect in het burgerleven en majoor in het leger. Max zijn linkerarm werd door een explosie afgerukt en hij is als oorlogsinvalide toegevoegd aan het militair gezag in Parijs.
von Trettlow ontdekt hoe hooggeplaatste SS’ers zichzelf schaamteloos verrijken met Joods bezit en komt in gewetensnood. Max blijkt daarin niet de enige en hij sluit zich aan bij een groep samenzweerders die actief werken aan een beëindiging van Hitlers regime. Door zijn geweten te volgen brengt hij echter niet alleen zichzelf, maar ook zijn familie in gevaar…
‘Laatste lente aan de Seine’ bevat een waargebeurd, aangrijpend verhaal over de gruweldaden uit de Tweede Wereldoorlog. Het boek bevat het verhaal over een Joodse vrouw en een Duitse officier en is een roman die meer dan de moeite waard is om te lezen.
Met ‘Laatste lente aan de Seine’ heeft auteur Jeroen Kuypers een roman geschreven die je het liefst in één ruk wilt uitlezen. Een verhaal dat je doet nadenken en je bij de keel grijpt. Verwacht geen romantisch verhaal, wel een roman over pakkende gebeurtenissen die bijna 80 jaar geleden hebben plaatsgevonden en die nooit vergeten mogen worden.
Jeroen Kuypers is historicus, journalist en auteur. Naast zijn journalistieke werk voor diverse (literaire) tijdschriften en dagbladen publiceert hij historische romans. Onder het pseudoniem Roel Thijssen schreef hij 5 oorlogromans in de Graham Marquantreeks, waarvan meer dan 70.000 exemplaren zijn verkocht.
Onder zijn eigen naam verscheen in 2020 de historische roman ‘Nu ik je nooit meer zie’, dat speelt ten tijde van het bombardement op Rotterdam en het non-fictieboek ‘Hitler verovert Parijs’ uit 2004.
ISBN: 978 94 6068 622 1 – Paperback – 320 blz – Prijs: € 22,99 – Uitgeverij: Marmer