Recensie: Dodenspel – Christian De Coninck

on

De Brusselse auteur Christian De Coninck heeft met ‘Dodenspel’ een zesde misdaadroman rond commissaris Pynaert en hoofdinspecteur De Cruyenaere geschreven.

Het verhaal

Brussel, in de jaren 1920. Cyriel De Cruyenaere wordt tot zijn eigen verbazing bevorderd tot hoofdinspecteur. Ook zal hij tijdens de afwezigheid van Lode Pynaert, zijn toekomstige schoonvader, de commissaris vervangen.

Wanneer er in de Boterstraat, nabij de Grote Markt van Brussel, een juwelier wordt overvallen en neergeschoten, wordt hoofdinspecteur De Cruyenaere belast met het onderzoek. Er zijn juwelen uit de etalage en de brandkast gestolen en de juwelier, de 73-jarige Maurice Lenoir, ligt vermoord in zijn winkel. Getuigen hebben twee geweerschoten gehoord.

Cyriel wil van deze zaak een prioriteit maken en zal er alles aan doen om de dader te vinden. En het blijkt dat De Cruyenaere geluk heeft, want enkele dagen na de feiten wordt de dader van de roofmoord immers dood in zijn kamer teruggevonden. In zijn afscheidsbrief bekent hij de feiten. Maar waarom is de pink van de moordenaar geamputeerd? 

En wanneer enkele dagen later opnieuw een lijk zonder pink wordt gevonden, staan Pynaert en De Cruyenaere voor een groot raadsel. Ze vinden geen enkel spoor naar de mysterieuze dader, terwijl de moordenaar niet stil zit en er nog meer slachtoffers vallen…

Verder vermoedt magistraat de Lavergnies dat een rechter van eerste aanleg geld zou aanvaarden voor gunstige vonnissen. de Lavergnies doet een beroep op Pynaert en De Cruyenaere om discreet uit te zoeken of er sprake is van omkoping. En alsof dat nog niet genoeg genoeg is raken de commissaris en de hoofdinspecteur betrokken bij een bankoverval, waarbij Pynaert gewond geraakt…

‘Dodenspel’ bevat, net als de vorige boeken in deze reeks, een spannend misdaadverhaal, met het speurdersduo Pynaert en De Cruyenaere in de hoofdrollen. Christian De Coninck neemt je mee naar het Brussel van zo’n 100 jaar geleden. Ook deze politieroman zit vol bekende plaatsen, markante weetjes en gebeurtenissen.

De personages zijn intussen al vertrouwde figuren geworden. Lode Pynaert is nog steeds de norse hoofdinspecteur en toekomstige schoonvader van Cyriel De Cruyenaere, die dan weer de vrolijke flapuit is en promotie heeft gemaakt.

Het verhaal is uitstekend geschreven en is zowel spannend als mysteries en dankzij de nodige dosis humor toch licht verteerbaar.

De nieuwe Pynaert en De Cruyenaere ligt in de winkel en dat wordt gevierd met een e-boekactie

Om het verschijnen van ‘Dodenspel’ te vieren heeft Houtekiet de e-versies van de vorige misdaadromans over Pynaert en De Cruyenaere (Dodendans, Dodenmars, Dodensteeg, Dodenberg, Dodenmarkt) tijdelijk in prijs verlaagd, naar 4.99 euro.

Christian De Coninck was commissaris en woordvoerder bij de Politie Brussel Hoofdstad. Hij debuteerde in 2007 met De Praagse connectie. Sindsdien is hij een gevestigde waarde in het Nederlandstalige thrillerlandschap. Naast de 6 boeken in de Pynaert-reeks zijn er inmiddels 16 boeken verschenen rond hoofdcommissaris Stijn Goris. Daarnaast heeft De Coninck de non-fictieboeken ‘Die dag heeft Brussel geweend (en ik ook)’ en ‘Flikstories’ geschreven.

ISBN: 9789052401317 – Paperback – 408 blz – Prijs: € 22,99 – Uitgeverij: Houtekiet – Ook verschenen als e-book

https://www.houtekiet.be/nl/artikelpagina/9789052401317/dodenspel