Recensie: Sub Rosa – Jo Claes

on

Jo Claes schreef een aantal novelles en (misdaad)romans en publiceerde bestsellers over mythologie, hagiografie en iconografie. Zijn schrijversloopbaan begon met ‘De Stenen Toren’ dat werd bekroond met de Debuutprijs. 

In 2008 verscheen met ‘De zaak Torfs’  zijn eerste misdaadroman over de Leuvense inspecteur Thomas Berg. Zijn zesde boek in deze reeks ‘Getekend vonnis’ (2013) werd genomineerd voor de Gouden Strop en de Diamanten Kogel. Het volgende boek ‘De mythe van Methusalem’ (2014) won de Gouden Strop en de Hercule Poirot Publieksprijs. Ook met ‘Het gewicht van de haat’ (2017) won hij de Hercule Poirot Publieksprijs. Inmiddels bestaat de Thomas Berg-reeks uit twintig misdaadromans. Het eenentwintigste deel ‘Sub Rosa’ is een prequel.

Het verhaal speelt zich af in het jaar 1990. Thomas Berg is twintig jaar en studeert in Leuven theologie en heeft net zijn moeder aan kanker verloren. Theologie is niet bepaald zijn favoriete studierichting, maar hij schreef zich in om zijn moeder een plezier te doen. Nu ze er niet meer is, denkt Thomas eraan om te stoppen met zijn studies.

Hij gaat langs bij zijn professor Willem Sanderius en die weet hem te overhalen om toch verder te studeren. Tijdens zijn bezoek ziet Berg in Sanderius flat een oude codex op perkament liggen. De professor vertelt Thomas dat hij tijdens zijn vakantie in Egypte een oud manuscript uit de derde of de vierde eeuw heeft gekocht.

Het manuscript is geschreven door Judas Iskariot. In deze sensationele vondst staat dat Judas geen verrader is, maar de apostel is die Christus het meeste vertrouwde. Judas zou dus een held zijn in plaats van een verrader.

Thomas moet zijn prof beloven om niets over deze codex te vertellen aan anderen. Sanderius vertelt Berg dat er binnenkort een artikel van hem zal verschijnen in Tijdschrift voor Theologie en dan zal er een en ander verduidelijkt worden.

Maar nog voor de codex op echtheid kan gecontroleerd worden, wordt het gestolen uit de flat van Sanderius. Slechts twee personen hebben de papyrusvellen met hun eigen ogen gezien: Thomas Berg en een journaliste van een studententijdschrift.

Wanneer Sanderius zijn ontdekking bekend gemaakt, vermoeden andere professoren dat het om een vervalsing gaat. Berg, die Sanderius dankbaar is, besluit om hem te helpen en wordt ongewild meegesleurd in het conflict tussen voor-en tegenstanders. Intussen leert Berg Elke kennen, de dochter van Sanderius, die geen goed woord over heeft voor haar vader.

In een ultieme poging om zich te rechtvaardigen vertaalt Sanderius de codex en publiceert de tekst in romanvorm: Memoires van een verrader. Dankzij dit boek en met Elkes hulp probeert Berg achter de waarheid te komen. Zijn ontdekking heeft verregaande gevolgen, niet alleen voor de universiteit, ook voor zijn eigen toekomst…

‘Sub Rosa’ is een knap geschreven thriller van Jo Claes. Het verhaal is zowel spannend als mysterieus en als lezer kom je meer te weten over de jonge Thomas Berg. Thomas studeert theologie, maar je voelt zo dat de richting criminologie beter zijn ding is. Het verhaal is geschreven met een vlotte pen en de auteur zorgt ervoor dat de spanning nooit ver weg is en dat je als lezer het boek moeilijk kan wegleggen.

‘Sub Rosa’ bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat het verhaal met Berg in de hoofdrol, het tweede deel is het boek ‘Memoires van een verrader’, het verhaal dat Judas Iskariot in het Aramees geschreven heeft en dat door professor Willem Sanderius naar het Nederlands vertaald is. 

ISBN: 9789052409344 – Paperback – 334 pagina’s – Prijs: € 24,99 – Uitgeverij: Houtekiet – Ook verkrijgbaar als e-book