Boekrecensie: Hoe ik de beste vriend van een seriemoordenaar werd – Tom de Smet

‘Hoe ik de beste vriend van een seriemoordenaar werd’ bevat het waargebeurde verhaal van undercoveragent Alpha 022, opgetekend door Tom de Smet. Manu, zijn echte naam vertelt de agent niet uit veiligheidsredenen, vertelt honderduit in het boek hoe hij uiteindelijk undercoveragent is geworden en wat zijn job eigenlijk inhoud. Want het is niet al goud wat blinkt in dit wereldje.

Manu vertelt in het boek over zijn jeugd, over zijn vader die hem en zijn moeder meer slagen gaf dan hen lief was. Hoe hij bij de Rijkswacht terecht kwam, eerst in de mess van de rijkswachtofficieren, later bij het POSA: het peloton voor Protectie, Observatie, Steun en Arrestatie, om uiteindelijk undercoveragent te worden.

Manu neemt valse identiteiten aan, infiltreert zich in het drugsmilieu en creëert een band met bendeleiders, om uiteindelijk over te gaan tot het arresteren van drugsbendes en moordenaars. Undercoveropdrachten duren soms maanden en wreken zich op het sociale en familiale leven van de agenten. Manu heeft een zeer belastende en stresserende job, hij houdt er een drankverslaving aan over en verschillende relaties lopen na verloop van tijd op de klippen.

afpha

Nadat hij diverse opdrachten met succes vervuld heeft, krijgt Alpha 022 de opdracht om Claudy Pierret, een Waal die al jaren in Vlaanderen woont, te klissen. Claudy woont in Vrasene en is volgens vrienden en kennissen een rustige en beleefde man die geen vlieg kwaad zou doen.

Maar het Belgische gerecht weet beter. Pierret, alias ‘het Monster van het Waasland’, heeft drie moorden op zijn geweten, maar is zo glad als een paling en weet zich steeds opnieuw uit de handen van het gerecht te houden. De seriemoordenaar moet dringend gestopt worden voor er meer slachtoffers vallen en daarvoor wordt Manu ingeschakeld.

Zijn opdracht is de beste vriend van Pierret worden om hem te kunnen oppakken. Het wordt geen gemakkelijke opdracht voor agent Alpha 022, want Pierret is een sluwe vos en het komt erop aan om geen misstap te begaan, want één fout van Manu kan zijn dood betekenen…

‘Hoe ik de beste vriend van een seriemoordenaar werd’ van Tom de Smet is een uitstekende geschreven boek. Dankzij dit boek krijg je als lezer een unieke inkijk in het leven van een Belgische undercoveragent.

De undercoveragent vertelt eerlijk en oprecht zijn verhaal en gaat geen enkel detail uit de weg. Hoe vernuftig Manu te werk ging, hoe hij samen met Pierret urenlang op café zat, stomdronken maar steeds alert. Hoe jij stap-voor-stap het vertrouwen kreeg van de moordenaar en hem uiteindelijk op de knieën kreeg.

Alpha 022 (1960) werkte van 1997 tot 2007 als undercoveragent. Er staat nog steeds een prijs op zijn hoofd, reden waarom dit boek niet onder zijn echte naam verschijnt.

Tom De Smet (1974) is auteur van verschillende boeken, waaronder de bestseller Verloren Jeugd, Gewonnen Geluk (over kindermishandeling in Vlaanderen).

ISBN: 9789460015274 – Paperback – Prijs: € 19,95 – Uitgeverij: Vrijdag