Recensie:  Met de helm geboren – memoires van een filmmaker – Dominique Deruddere

on

Filmregisseur Dominique Deruddere staat deze dagen volop in de schijnwerpers. Naast zijn nieuwe film ‘The Chapel’, die in première ging op de vijftiende editie van Filmfestival Oostende, heeft de 65-jarige Deruddere het boek ‘Met de helm geboren – Memoires van een filmmaker’ geschreven. 

In ’Met de helm geboren. Memoires van een filmmaker’ vertelt Dominique Deruddere met een smeuïge en onnavolgbare vaart hoe hij opgroeide in de woelige jaren zestig en hoe hij aan de slag gaat met scenario’s, camera’s, castings en uiteindelijk de productie van de verhalen die hij wil brengen. 

De uitdrukking met de helm geboren worden, betekent zoveel als geboren worden met bijzondere, paranormale krachten. 

Dominique Deruddere is de jongste zoon uit het gezin Deruddere. Hij heeft twee broers en een zus, en het gezin woonde in de Blikkenkoningstraat in Leopoldsburg.

Dominique is van kleins af geïnteresseerd in films. Op zijn zestiende maakt hij met de 8mm camera van zijn broer zijn eerste film. ’Oranje Licht’ is de titel van deze film en het heeft hem bloed, zweet en tranen gekost om deze prent te maken. Dominique heeft na het maken van ‘Oranje licht’ de filmmicrobe voorgoed te pakken.

Op zijn achttiende is hij vastbesloten om de film ‘Het gezicht in de spiegel’, naar het gelijknamige boek, te maken. Dominique probeert aan de nodige fondsen te geraken, hij had er alles voor over om zijn droom te realiseren, maar uiteindelijk is de film er nooit gekomen.

Deruddere is echter een doorzetter en na vallen en opstaan heeft hij later kaskrakers als ‘Crazy Love’, ‘Wait Until Spring, Bandini’, ‘Hombres Complicados’ en ‘Iedereen Beroemd!’, de film die hem een Oscarnominatie opleverde voor Beste Buitenlandse Film, gemaakt.

In korte hoofdstukken vertelt Dominique Deruddere zijn verhaal, ongezouten en met het hart op de tong, zoals we hem kennen. Hij gaat geen enkel heet hangijzer uit de weg en met een vlotte pen schrijft hij over zijn carrière die hem uiteindelijk in Amerika brengt.

Gedurende zijn carrière heeft hij tal van bekende personen ontmoet zoals Ornella Muti, Francis Ford Coppola, Sean Penn, Madonna, Charles Bukowski en Faye Dunaway. Maar ook koning Filip, Marc Didden, Josse De Pauw, Raymond van het Groenewoud en Arno, zijn goede vriend wiens levensverhaal hij raak heeft verfilmd. Ook het leven van Will Tura heeft hij met ‘Hoop doet leven’ verfilmd.

‘Met de helm geboren’ is een boek dat leest als een trein. Je kan als lezer alleen maar bewondering hebben voor Dominique Deruddere. Zijn pad ging niet altijd over rozen, maar een vechter bereikt altijd zijn doel en daar is hij met glans in geslaagd.

Naast het verhaal bevat het boek nog een aantal foto’s van de regisseur en zijn films.

ISBN 978 94 6434 176 8 – Paperback – Prijs: € 27,50 – Uitgeverij: Vrijdag

https://www.uitgeverijvrijdag.be/product/9203406/met-de-helm-geboren

Advertentie