Recensie: Tir Arthur – Erik Vlaeminck

on

De roman Suikerspin (2008) van Erik Vlaminck is een everseller; het boek is inmiddels aan zijn elfde druk toe. Dit rauwe en op waarheid gestoelde kermisverhaal, met Arthur Van Hooylandt als een van de hoofdpersonages, is vaak schrijnend, maar loopt tegelijkertijd over van burleske humor.

Vijftien jaar later krijgt de auteur nog steeds de vraag: Hoe zou het al met Arthur Van Hooylandt zijn? Erik Vlaeminck heeft in het boekje ‘Tir Arthur’ antwoord gegeven op deze vraag.

Het verhaal

Arthur Van Hooylandt baat op de kermis een schietbarak uit en is hij nog altijd dezelfde persoon: een egocentrische bullebak die over alles en iedereen een eigen, ongezouten mening heeft. Van de dame aan het stadsloket ‘de loketmadam’, de kleine mannen aan zijn schietkraam, zijn ex-vrouw Miranda van Frituur Miranda, hun zoon Tony tot Joske Claxon. Arthur spaart niets of niemand en schuwt de grote woorden niet. Toch zit achter dit alles een schrijnende liefde en een hunker naar menselijke waardigheid…

‘Erik Vlaeminck heeft in een heel authentieke taal het verdere leven van Arthur Van Hooylandt neergeschreven. ‘Tir Arthur’ bevat een verhaal, zo uit het leven gegrepen, over kleine en grote gebeurtenissen, over duistere intriges en verdoken geheimen, dramatisch beklijvend, maar ook met humor, dat zich afspeelt in de kermiswereld. 

Vlaeminck weet als geen ander de lotgevallen van de aan lager wal geraakte kermisexploitant te beschrijven. ‘Tir Arthur’ mag dan misschien een klein boekje (56 blz) zijn, het is beslist de moeite waard om te lezen!

‘Tir Arthur’ is een theatertekst die zich laat lezen als een novelle en een novelle die zich laat lezen als een theatertekst.  

Naast het boek is Tir Arthur ook als muziektheater, met Warre Borgmans als Arthur Van Hooylandt, te zien. Een theaterstuk met veel woorden en met muziek gebracht door Bo Spaenc. Meer info op Tir Arthur | Collage Theater Muziek Producties 

ISBN: 978 94 6434 206 2 – Paperback – 56 blz – Prijs: € 15,00 – Uitgeverij: Vrijdag