Recensie: Mazzelaar – Benny Baudewyns

on

Auteur Benny Baudewyns heeft met ‘Mazzelaar’ een nieuwe thriller geschreven.  Het verhaal speelt zich af in het Brusselse en in Spanje, het land waar de auteur werkt en woont. 

’Mazzelaar’ is een thriller die uit drie grote verhaallijnen bestaat.

Zo is er Andreas Sibel, een psycholoog uit Elsene. Hij ontvangt regelmatig brieven van een zekere Wies Allante. Daarin schrijft de onbekende man dat hij zich door alles en iedereen benadeeld voelt. Hij staat voor een cruciale week en wil scheefgegroeide situaties rechttrekken. Andreas weet niet wat hij zich daar bij moet voorstellen. Is het een grap of een schreeuw om hulp van een ziek mens?

Theo Vanlancker uit Anderlecht werkt op de dienst Burgerlijke Stand van de Stad Brussel. Hij is een zonderling man, heeft geen vrienden en voor zijn collega’s is hij lucht. Hij leeft gescheiden en heeft de pest aan iedereen. Wanneer hij van zijn werk thuiskomt, staat er een combi van de politie naast zijn huis. Het blijkt dat de geit van buurman Ahmed gestolen is.

En ten slotte maken we kennis met Richard Delcroix, die inspecteur bij de Anderlechtse politie is. Richard is de sfeer op het bureau beu en neemt drie maanden onbetaald verlof. Graag zou jij een Bed & Breakfast beginnen in het buitenland.  Zijn laatste klus is het vaststellen van de diefstal van de geit van Ahmed. Zo leert hij Vanlancker kennen.

Veel rust krijgt Delcroix niet, op de eerste dag van zijn vakantie krijgt hij van hoofdinspecteur Adeline Leotard de aanbieding om over te stappen naar de dienst Cel Vermiste personen. Leotard wordt binnenkort hoofd van de Cel Vermiste personen en kan een ervaren inspecteur als Richard best gebruiken. Als vriendendienst moet hij haar helpen met het opsporen van de vermiste dochter van Frans Van Eynde, een vriend van Leotard. 

Dit is het begin van een onwaarschijnlijk verhaal waarbij inspecteur Richard Delcroix aan een avontuur begint dat hij helemaal niet verwacht had. Zijn onbetaald verlof en zijn plannen voor een B&B moeten wijken voor een opmerkelijke zaak, waarbij zijn leven en dat van zijn dierbaren op het spel wordt gezet…

Mazzelaar – Zelfstandignaamwoord . iemand die vaak geluk heeft, iemand die vaak mazzel heeft

‘Mazzelaar’ is een vlot geschreven boek vol actie, spanning, moorden, wilde achtervolgingen, seks én met een goed uitgewerkt en bloedstollend plot.

Het boek bevat korte hoofdstukken, wat makkelijk leest. Ik vind het een echte pageturner, het verhaal is zo spannend dat ik het boek moeilijk kon wegleggen. De verhaallijnen zijn zeer goed uitgewerkt en komen uiteindelijk mooi samen in een sterke ontknoping. Je leeft mee met de personages en valt werkelijk van de ene verbazing in de andere.

Benny Baudewyns heeft met ‘Mazzelaar’ een origineel en meeslepend verhaal geschreven waarvan elke thrillerliefhebber van zal smullen!

Benny Baudewyns won in 2002 de Diamanten Kogel met ‘De Emerson Locomotief’. Met ‘De Antarctica Theorie’ werd hij genomineerd voor de Gouden Strop 2008. Naast thrillers schrijft Benny ook toneelstukken.

Mazzelaar – ISBN: 9789460018527 – Paperback – 376 p. – Prijs: € 22,50 – Uitgeverij: Vrijdag

https://uitgeverijvrijdag.be/cataloog/fictie/mazzelaar