Recensie: Dikke Freddy Forever – Erik Vlaminck

on

Dikke Freddy is een fictief personage van auteur Erik Vlaminck, die op een humoristische manier de armoede en ongelijkheid aankaart in ons land.

Dikke Freddy bekijkt wat er mis loopt in onze maatschappij en geeft daar zijn ongezouten mening over. Hij doet dat door al 30 jaar brieven te schrijven aan o.a. Bart Somers, het OCMW, Fernand Huts, de eigenaar van de firma De Lijn, burgemeester Bart De Wever, Vincent Van Quickenborne, koningin Mathilde en vele anderen. 

Hij klaagt in zijn vaak humoristische, maar vooral trefzekere brieven, over zowel zijn financiële situatie, vaak reikt hij de bevoegde minister geweldige ideeën aan om uit zijn penibele positie te geraken, als de toestand in de wereld. Denk maar aan de bankencrisis, het klimaat, de energieprijzen, het afschaffen van de plastieken zakjes in de supermarkt en vele andere problemen…

Het columnpersonage Dikke Freddy dook voor het eerst op in 1993 en viert zijn dertigste verjaardag met ‘Dikke Freddy Forever’. Het boek bevat de markantste brieven van de uiterst sympathieke Freddy uit de periode van 1993 tot 2023. Dertig jaar kommer en kwel in ons landje, gebundeld in één boek.

De brieven van Dikke Freddy zijn hilarisch, maar doen ons ook nadenken over de maatschappij. ‘Dikke Freddy Forever’ is een boek waarin met veel humor en sarcasme de toestand in ons land wordt weergegeven. De brave man vergroot de vaak absurde toestanden die dagelijkse kost zijn in België, en je kan hem alleen maar gelijk geven: het draait vaak vierkant in ons land!

Wanneer Erik Vlaminck (1954) zijn eerste Brief van Dikke Freddy schreef, stopte hij als professioneel welzijnwerker om zich volledig op het schrijven toe te leggen. In toegankelijke taal omkadert burleske humor de ernst in zijn romans, columns, pamfletten en theaterteksten. Naast de boeken rond Dikke Freddy verscheen er onlangs van zijn hand de fel opgemerkte roman ‘Iconen’

ISBN: 978 94 6434 208 6 – Paperback – 176 blz – Prijs: € 22,50 – Uitgeverij: Vrijdag