Recensie: De Advocaat en de Zeiler – Kris Van Steenberge & Geert Briers

on

Bij uitgeverij Vrijdag is er met ‘De Advocaat en de Zeiler’ een opmerkelijke roman verschenen, geschreven door het auteursduo Kris Van Steenberge en Geert Briers.

Kris Van Steenberge won in 2014 met zijn oorlogsroman ‘Woesten’ de Debuutprijs. Inmiddels zijn van dit boek al ruim 40.000 exemplaren verkocht. Vertalingen verschenen in het Duits, Spaans en Afrikaans.

Geert Briers publiceerde drie zinnelijke dichtbundels die samen een cyclus vormen en waarvan ‘Voor wie de liefde’ het sluitstuk is. ‘De Advocaat en de Zeiler’ is zijn prozadebuut.

‘De Advocaat en de Zeiler’ gaat over twee vrienden die een tweedaagse wandeltocht maken. Ze vertrekken vanuit het Franse Bray-Dunes en wandelen zo de kustlijn af naar het Nederlandse Cadzand.

De Advocaat heeft een beroerte gehad en sindsdien is zijn geheugen fel aangetast. Hij zou maar enkele maanden te leven hebben volgens de dokters. De Zeiler, door de Advocaat steevast copain genoemd,  is een kunstenaar en een denker. De twee zijn al vrienden sinds hun schooltijd.

Terwijl ze wandelen halen ze herinneringen op. Over hun jeugd, over Melizza, waar de Zeiler een oogje op had, maar die uiteindelijk met de Advocaat een relatie begon. Ze praten, lachen en discussiëren terwijl ze verder wandelen. 

En dan is er nog Leda, die de boekhandel van haar moeder Esther overnam. Het is haar hond Beau die plots achter de twee aanloopt. Hoewel de Advocaat eerst niet moet weten van de hond, maakt de viervoeter vanaf dat moment deel uit van het gezelschap. De vraag is: waarom volgt een hond de Advocaat en de Zeiler op het strand?

‘De Advocaat en de Zeiler’ is een pracht van een roman. Een boek geschreven vol passie en liefde en dat voel je als lezer. Niet alleen de Zeiler maar ook Van Steenberge en Briers zijn kunstenaars. Hun woorden zijn zo mooi, zo ontroerend dat je er alleen maar bewondering voor kunt hebben. 

Het verhaal wordt vertelt door de Zeiler en je voelt zo zijn gedachten en emoties. ‘De Advocaat en de Zeiler’ is een roman vol adembenemende zinnen, een boek om te lezen en te herlezen. Puur en oprecht, geschreven door twee auteurs die met dit boek zullen scoren, want ‘De Advocaat en de Zeiler’ heeft alles om een topper te worden!

ISBN 9789460019043 – Paperback met flappen – 183 blz – Prijs: € 20,00 – Uitgeverij: Vrijdag

http://www.uitgeverijvrijdag.be/product/2145062/de-advocaat-en-de-zeiler