Boek in de kijker: Aap leest een letter – Isabelle Gielen & Jan Van Lierde

on

‘Aap leest een letter’ is geen boek van a tot z, maar een letterboek waar de klank centraal staat. 

Bij uitgeverij Baeckens Books is het boek ‘Aap leest een letter’ van Isabelle Gielen, met illustraties van Jan Van Lierde, verschenen. In dit letterboek leert Isabelle Gielen de kinderen hoe ze letters moeten uitspreken.Het alfabet is daarbij niet het meest logische werkinstrument, want de a van appel is niet dezelfde a als de aa die je hoort in avond, en de e van emmer is niet dezelfde e als de ee die je hoort in egel.

Daarom heeft Isabelle Gielen, die specialist in beginnende geletterdheid is, een letterboek gemaakt waarbij niet wordt uitgegaan van het alfabet, maar van de manier waarop kinderen leren lezen. De keuze van de klanken die aan bod komen is weloverwogen, net als de volgorde waarin ze aan bod komen. Dit boek begint daarom niet met de a, maar met de k en de i. Want het eerste woordje dat veel kinderen leren op school, is ‘ik’. Dit boek sluit dus mooi aan bij de leesmethodes die op school gebruikt worden.

‘In Aap leest een letter’ staan 40 letters en klanken .Van elke letter of klank staat er een verhaaltje bij, waar de kinderen de klank van de letter die centraal staat, kunnen ontdekken.

p

‘hei hup, hei up.

hijs de zeilen van het schip

roept papegaai.

ou

‘heks, kun jij een drankje voor me brouwen?

ik ben toch zo verkouden.’

‘Aap leest een letter’ is een zeer interessant boek dat geschikt is voor beginnende lezertjes uit de 3de kleuterklas en het eerste leerjaar. Een boek waarbij ze op een eenvoudige manier de letters en de klanken van onze taal ontdekken. En dat maakt ‘Aap leest een letter’ net zo uniek. Het is geen boek van a tot z, maar een letterboek waar de klank centraal staat. Zeker het vermelden waard zijn de prachtige illustraties van Jan Van Lierde. De mooie tekeningen geven de verhaaltjes een gezicht, wat zorgt dat de kinderen helemaal mee zijn met het verhaal.

Op de website van Baeckens Books vinden we nog lessuggesties van Isabelle Gielen terug. 46 bladzijden met tips, spelletjes en doe-blaadjes. Zeker de moeite waard!

Aap leest een letter

Dit is geen gewoon boek met het alfabet,

dus zeg niet aa, bee, see, dee, ee tot zet.

Doe s zoals een slang die sist

en m zoals bij een taart die heel lekker is.

Soms horen letters ook bij elkaar.

Dan krijg je klanken als eu, oe, ui, ch en ng, echt waar.

Lees in dit boek over elke letter een verhaal

en ontdek zo alle letters en klanken van onze taal.

Isabelle Gielen is schrijfster, logopediste en mama van drie zonen. Toen haar oudste zoon leerde lezen, merkte ze dat zelf lezen echt ‘werken’ was en dat haar zoontje voorleesboeken veel leuker vond dan de boekjes die hij zelf al kon lezen. Toen groeide het idee een samenleesboek voor beginnende lezers te schrijven. Leesplezier voor beginnende lezers, dat is Isabelle’s passie. Hierover geeft ze ook vormingen aan ouders en leerkrachten. http://www.isabellegielen.com/

Een illustratie van Jan Van Lierde herken je in een oogopslag. Jan illustreerde de samenleesboekjes van Isabelle en heeft al meer dan 60 boeken op zijn naam staan. Naast illustreren en animeren geeft Jan ook interactieve lezingen en te gekke workshops. https://janvanlierde.be/

ISBN 978 90 5924 782 6 – Hardcover – 88 blz – Prijs: € 17,50 – Uitgeverij: Baeckens Books

http://www.baeckensbooks.com/producten/aap-leest-een-letter/

Advertentie