Recensie: De Morsecode – Nathalie Briessinck

on

Nathalie Briessinck is professioneel uitgeefmanager bij de educatieve uitgeverij Acco. Als uitgeefmanager vindt ze verbinding het sleutelwoord voor het bekomen van positieve veranderingen en ideeën waar mensen blij van worden.

Nathalie studeerde Romaanse filologie en schrijft poëzie en kortverhalen. Ze won het Concours de la Francophonie met het gedicht Que fait-on s’il n’y a plus rien? On s’efface du monde. Eerder verscheen van haar de roman ‘Tot de duivel het schip keert’, die ook een succesvolle theaterbewerking kende. Bij uitgeverij Vrijdag is sinds kort haar nieuwste roman ‘De morsecode’ verschenen. 

Het verhaal

Wanneer kunstschilder Finley Morse in New York verblijft voor een portretopdracht, krijgt hij van een koerier het bericht dat zijn vrouw Lucretia ernstig ziek is. Finley verlaat New York per koets om zo snel mogelijk naar zijn huis in New Haven te reizen. Hij komt echter te laat, zijn geliefde Lucretia is al overleden bij zijn aankomst. Zowel de brief als Morse zijn te lang onderweg geweest.

Finley is verdrietig en kwaad op zichzelf omdat hij er niet in geslaagd was de tijd te slim af te zijn. Het is voor hem de aanzet om een code te ontwikkelen, zodat communicatie voortaan sneller kan. Vol enthousiasme en met koppige volharding spendeert Morse uren en uren lang aan het bouwen van een telegraaf, wat uiteindelijk zijn levenswerk zal worden.

Een andere verhaallijn brengt de lezer naar Moskou. Daar woont Irina Ivanov bij haar moeder. Irina lijdt aan een zeldzame ziekte. Geestelijk is ze in orde, maar ze kan niet zelfstandig eten, drinken, bewegen en praten. Haar moeder wil, tegen de raad van de dokters in, naar Marseille reizen met haar om een portret van haar dochter te laten schilderen, voor het te laat is.

In een café in Le Havre haken de verhalen in elkaar. Daar woont Silay, de dochter van de cafébazin. Heel toevallig wordt zij aangesteld om de boodschap van moeder Ivanov over te brengen aan Morse  Zij neemt de boot naar Amerika en belandt in een voor haar nieuwe wereld. Zo krijgt ze een belangrijke rol in het leven van Irina. De uitvinding van Morse speelt daarin een cruciale rol. Maar door de daaropvolgende verwikkelingen raakt zij wel in levensgevaar…

De Morsecode’ is boeiende roman waarin tijd en afstand een hoofdrol in spelen.

‘De Morsecode’ is een uitstekende roman met verschillende verhaallijnen, die mooi in elkaar vloeien. Dit fictieve verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten en personen.

Het boek bevat een meeslepend verhaal, dat je het liefst in één ruk uitleest. Je voelt zo de liefde en de vreugde, maar ook de stilte, het verdriet en de pijn van de personages. Het is interessant te lezen hoe de morsecode uiteindelijk ontstaan is, een stukje geschiedenis dat voor velen onbekend is.

Het verhaal is zo mooi geschreven door Nathalie Briessinck, het voelt aan alsof de personages van vlees en bloed zijn en je waant jezelf in de 19de eeuw. ‘De Morsecode’ is een prachtige roman die zeker aan te bevelen is!

Nathalie Briessinck over haar nieuwste roman:

‘In De Morsecode ben ik op zoek gegaan naar de essentie van verbinding. Vandaag is communicatie alomtegenwoordig, vluchtig,  omnichannel, 24/7. We ontmoeten elkaar in het echt en virtueel, alles door elkaar. Ik heb de vertaalslag gemaakt naar de 19e eeuw. Ontmoetingen vonden toen ook in het echt plaats, daarnaast via berichtjes in de krant, pamfletten aan de muur of berichten die door boodschappers van stad naar stad werden gebracht. 

Communicatie was minder snel maar doordacht en efficiënt, woorden mochten de tijd nemen om onderweg te zijn. Tot ze plots te laat bleken. Samuel Morse ontwikkelde daarvoor de morsecode . Maar zijn verhaal gaat over meer dan de code alleen. Het gaat over een verbinding waarvan men dacht dat die verloren was. Het gaat over elkaar begrijpen: horen wat niet gezegd wordt, en authentiek communiceren. Dit verhaal brengt – wat ik meest belangrijk vind –  verbondenheid bij elkaar. 

Als schrijver vertaal ik een hedendaagse manier van denken, van coachen, naar een verhaal dat zich meer dan honderd jaar geleden afspeelt. Het is niet zo anders als vandaag. Enkel de context is dat’, aldus Nathalie.

De Morsecode – ISBN: 9789460019876 – Paperback – 304 blz – Prijs: € 22,50 – Uitgeverij: Vrijdag

https://www.uitgeverijvrijdag.be/product/2825903/de-morsecode