Recensie: De Vuurvrouw – Meredith Van O

on

Bij uitgeverij Good Stuff! Books is met ‘De Vuurvrouw’ de eerste roman van Meredith Van O, de schrijversnaam van Meredith Van Overloop, verschenen. Meredith werd in Vlaanderen bekend werd als zangeres van Pop In Wonderland, waarmee ze hits scoorde in de jaren 90 en begin 2000.

Meredith is tevens één van de gezichten van Echo–Lotgenotenwerking (Overlevers van Kindermishandeling), zaakvoerder van Triangis Coaching & Training Solutions en schreef eerder met ‘Niet perfect, toch content’ (2015) en ‘Het Overloop effect’ (2016) twee non-fictieboeken.

De Vuurvrouw

Het verhaal gaat over de ex-Zedenleer lerares Maritgen, een 42-jarige aan lager wal geraakte vrouw, die haar dagen vult met op café te gaan en ‘s morgens vaak ontwaakt op een bank in het park met een fikse kater.

Het is daar dat ze een notitieboekje vindt. Niet zomaar een boekje, maar een met een gewatteerde omslag, met prachtige borduurwerken erop. Wat ze niet weet is dat het boekje eigendom is van de Japanse restaurantbediende Tatsuo. Het is uit zijn broekzak gevallen en Tatsuo ziet Maritgen zijn boekje oprapen, maar durft haar niet aan te spreken. 

Maritgen bezorgt de 41-jarige Japanner een gevoel dat hij nog nooit eerder meemaakte. Tatsuo is verliefd op haar en door haar lang zwart haar, met rode stroken erin, noemt hij haar ‘de vuurvrouw’.

Het boekje staat vol citaten en spreuken en Martigen leest er elke dag eentje uit. Dankzij dit boekje vindt ze de nodige inspiratie om niet meer te drinken en krijgt zelfs haar chaotische leven weer op de rails. Tatsuo is een rare, wereldvreemde man die zo geobsedeerd raakt door deze ‘vuurvrouw’ dat hij haar volgt en letterlijk over lijken gaat om Marigen voor zich te winnen…

‘De Vuurvrouw’ is een vlot geschreven roman van Meredith Van Overloop. Ze heeft met Martigen en Tatsuo twee personages gecreëerd die op zoek zijn naar liefde. Het verhaal is onderhoudend, verveelt op geen enkel moment en bevat korte hoofdstukken waarin afwisselend  Martigen en Tatsuo hun verhaal vertellen.

‘De Vuurvrouw’ is gebaseerd op waargebeurde feiten. 17 jaar lang heeft Meredith aan dit boek geschreven en gesleuteld, het was een lang en intens proces om de trauma’s uit haar jeugd te verwerken.

Het boek bevat een romantisch verhaal, dat je doet nadenken, maar ook naar de keel grijpt en dat eindigt met een verrassend en spannend plot. De auteur heeft jarenlang gewerkt aan het boek, maar kan trots zijn op het resultaat. Een aanrader!

ISBN: 9789464334012 – Paperback – 248 blz – Prijs: € 20,99 – Uitgeverij: Good Stuff! Books – Ook verkrijgbaar als e-book